ΗΠΑ και Τουρκία εγκαινίασαν «Στρατηγικό Μηχανισμό» για οικονομία και άμυνα
Τα αποτελέσματα της επίσκεψης Νούλαντ και το κοινό ανακοινωθέν
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση χθες πολύμηνων συνομιλιών για την θέσπιση διαδικασίας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, με επίκεντρο την συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα.
«Βάσει της δέσμευσης που ανέλαβαν οι πρόεδροι (Τζο) Μπάιντεν και (Ταγίπ) Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Ρώμη τον Οκτώβριο 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
«Η υφυπουργός Εξωτερικών (των ΗΠΑ) Βικτόρια Νούλαντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών (της Τουρκίας) Σεντάτ Ονάλ, μαζί με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Αγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τομέων κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».
«Επαναδιατύπωσαν την από κοινού προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επίτευξη δίκαιης διπλωματικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.
Διαβάστε επίσης Ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει πιο κοντά ΗΠΑ και Τουρκία – Η επίσκεψη της Νούλαντ στην Άγκυρα
Διαβάστε επίσης Ο EastMed στη σκιά των ελληνοτουρκικών διαφορών
Η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μαρίζα Λάγκο θα επισκεφθεί την Αγκυρα στις 5 και 6 Απριλίου για την προώθηση στόχων οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού, διευκρινίζεται επίσης στο κείμενο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία προσβλέπουν σε συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα εντός του 2022, καταλήγει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.
Στο πλαίσιο των συνομιλιών της στην Αγκυρα, η Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε με τον κορυφαίο σύμβουλο σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε το γραφείο του.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Τα τελευταία δρομολόγια σε Μετρό και Τραμ παραμονή Πρωτοχρονιάς
- Buzzer beater από τον Έντζκομπ και… τέζα οι Γκρίζλις (136-139) – Μεγάλη νίκη για τους Σέλτικς (119-129, vids)
- Eurostar: Συνεχίζεται η ταλαιπωρία για τους επιβάτες – Ακυρώσεις και τροποποιήσεις δρομολογίων
- Τουριστικές επενδύσεις: Οι Κυκλάδες λένε «όχι» στα «φαραωνικά» σχέδια
- Νέο περιστατικό βανδαλισμού στο Δήμο Μαραθώνα
- «O Τετέ προτάθηκε στην Μπενφίκα»
- Ο Σκοτ Φίσερ ήταν ένας βετεράνος ορειβάτης, γνωστός ως «Μίστερ Διάσωση», μέχρι που βρήκε τραγικό θάνατο στο Έβερεστ
- Αγρότες: Αλλάζουν χρόνο στα μπλόκα με ανοιχτούς δρόμους – «Δεν κάνουμε πίσω» λένε στην κυβέρνηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 31.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/simon-y7ggpeuM1Qw-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442