Γιώργος Μαρκάκης – Έφυγε ο σπουδαίος γιατρός και δημιουργός του Μουσείου «Λυχνοστάτης»
Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Μαρκάκης.
Ο Γιώργος Μαρκάκης, ένας από τους σπουδαιότερους γιατρούς στην Κρήτη, δεν είναι πια μαζί μας. «Έφυγε» ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου. Ο ίδιος ήταν και δημιουργός του Μουσείου «Λυχνοστάτης».
Ποιος ήταν ο Γιώργος Μαρκάκης
Ο εκλιπών ήταν καθηγητής Οφθαλμολογίας, είχε καταγωγή από τη Σητεία, ενώ είχε ιδρύσει τον «Λυχνοστάτη». Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μουσείου που είχε ιδρύσει έφυγε «ξαφνικά και ήσυχα» στο σπίτι του. Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μουσείου:
«Ο Γιώργος Μαρκάκης, ο γιατρός και δημιουργός του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» δεν είναι πια μαζί μας. Έσβησε ξαφνικά και ήσυχα, σήμερα το απόγευμα, στο σπίτι του, περιστοιχισμένος από όσα αγάπησε. Το φως του θα μας συνοδεύει.
Θα τον αποχαιρετήσουμε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, στις 16.00, στον Ι.Ν. Αγίου Τίτου, στο Ηράκλειο. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό στις 15.00. Επιθυμίες του εκλιπόντος αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς και να μην εκφωνηθούν επικήδειοι».
Η ανάρτηση στον λογαριασμό του «Λυχνοστάτη» στο Facebook
Η ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» συνήλθε μετά την αναγγελία του αδόκητου θανάτου του προέδρου του και ιδρυτή του Μουσείου Γιώργου Μαρκάκη.
Στο σχετικό ψήφισμά του αναφέρει: «Ο Γιώργης Μαρκάκης, εκτός από επιστήμονας που σφράγισε με την προσφορά του μια ολόκληρη εποχή στο χώρο της υγείας, υπήρξε ένας δόκιμος συγγραφέας με προσωπικό λογοτεχνικό ύφος, και κυρίως ένας δημιουργός ζωής και ομορφιάς.
Στο Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» μετουσίωσε σε πράξη την πίστη του στην οικολογία και την ανακύκλωση καθώς και τη δημιουργική σχέση του με την παράδοση, γεφυρώνοντας το χάσμα που χωρίζει το ζωντανό λαϊκό πολιτισμό από την επιστήμη.
Εμείς οι φίλοι του Μουσείου θα συνεχίσουμε το έργο του και θα τον θυμόμαστε πάντα ν’ αγναντεύει την ομορφιά από το «αρχονταρίκι» του, ξέροντας πως αυτή ανήκει σ’ όλα τα μάτια που έχουν μάθει να την βλέπουν».
Ο Γιώργος Μαρκάκης στην αγαπημένη του Σητεία

- Κατώτατος μισθός: Γιατί ένας 25χρονος μπορεί να παίρνει περισσότερα καθαρά
- Συνελήφθη 24χρονος για επικίνδυνη οδήγηση στη Θεσσαλονίκη: Έτρεχε με 171χλμ/ώρα με όριο τα 80
- Σε δύσκολη θέση ο Βαλβέρδε – Οι οπαδοί της Μπιλμπάο κούνησαν λευκές πετσέτες
- Κουτσούμπας: Η διέξοδος για τις γυναίκες βρίσκεται στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων
- Από άστεγος σε εκατομμυριούχος: Ένα ξυστό των 20 δολαρίων χάρισε 1 εκατομμύριο σε άνδρα στις ΗΠΑ
- Στο χείλος του γκρεμού η Μονακό: Μεγάλες εντάσεις, αποχωρήσεις παικτών και στο… βάθος παραίτηση Σπανούλη
- Ήπειρος: Πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,3R – «Κύρια δόνηση» λέει ο Γκανάς στο in
- ΗΠΑ και Ισραήλ: Το σχέδιο για επιχείρηση ειδικών δυνάμεων για την κατάσχεση του πυρηνικού αποθέματος του Ιράν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 0θ.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/raul-escobar-xP2-OoPaz6k-unsplash-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442