Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης – Σχεδόν το 30% των ειδών που μελετήθηκαν απειλούνται
Απειλείται το 30% των ειδών, που μελετήθηκαν και περιλαμβάνονται στον «Κόκκινο Kατάλογο» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης
Σχεδόν το 30% των ειδών που μελετήθηκαν και περιλαμβάνονται στον «Κόκκινο Kατάλογο» της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης (IUCN, UICN) «απειλούνται», σύμφωνα με την επικαιροποίηση αυτού του «βαρομέτρου της ζωή», που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στη Μασσαλία, με την ευκαιρία του παγκόσμιου συνεδρίου του οργανισμού.
Συνολικά, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης μελέτησε 138.374 είδη, από τα οποία 38.543 (περίπου το 28%) ταξινομούνται σε διάφορα επίπεδα «απειλής», ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια κατάρρευση της βιοποικιλότητας και ορισμένοι κάνουν λόγο για μια «έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών».
Μεταξύ των εμβληματικών ειδών, οι δράκοι του Κόμοντο, οι μεγαλύτερες σαύρες του κόσμου, πέρασαν από το επίπεδο του «ευάλωτου» είδους, τη χαμηλότερη από τις κατηγορίες των απειλούμενων ειδών, σ’ αυτή του είδους που βρίσκεται «σε κίνδυνο».
Η IUCN προειδοποιεί κυρίως ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, «η άνοδος των θερμοκρασιών και συνεπώς της στάθμης της θάλασσας αναμένεται να μειώσει το οικοσύστημά τους κατά τουλάχιστον 30% μέσα στα 45 επόμενα χρόνια». Και τα άτομα του εν λόγω είδους, που ζουν εκτος του φυσικού πάρκου, το οποίο καλύπτει ένα μέρος των νησιών στην Ινδονησία όπου ζουν, βλέπουν εξάλλου το οικοσυστημά τους να απειλείται από την ανθρώπινη δραστηριότητα.
Άλλα θύματα των ανθρώπων είναι οι καρχαρίες και τα σαλάχια (που ανήκουν στην ίδια οικογένεια), από τα οποία το 37% ανήκει πλέον στις κατηγορίες των απειλούμενων ειδών, έναντι 24% το 2014, όπως έδειξε η συνολική επανεκτίμηση της κατάστασης. Όλα τα είδη που βρίσκονται σ’ αυτές τις κατηγορίες αντιμετωπίζουν την υπεραλίευση, 31% την επιδείνωση ή την απώλεια των οικοσυστημάτων τους και το 10% τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με την IUCN.
Αντιθέτως, η IUCN εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι «τέσσερα είδη τόνου, που αλιεύονται εμπορικά, βρίσκονται στην οδό της ανάκαμψης χάρη στην εφαρμογή περιφερειακών ποσοστώσεων», τις οποίες επεξεργάσθηκαν εξειδικευμένοι οργανισμοί. Από τα επτά είδη που αλιεύονται περισσότερο, τα τέσσερα βρίσκονται τώρα πιο κάτω στον κατάλογο.
«Οι ειδήσεις για τον τόνο είναι καλές – δείχνουν τι μπορεί να γίνει», δήλωσε στο Reuters ο Κρεγκ Χίλτον-Τέιλορ, επικεφαλής της μονάδας της IUCN, που είναι αρμόδια για τον Κόκκινο Κατάλογο.
Ωστόσο, ο οργανισμός προειδοποιεί «πως παρά τη συνολική βελτίωση, πολλά περιφερειακά αποθέματα τόνου παραμένουν φτωχά».
- Οι κατηγορίες της FA στον Ρομέρο για ανάρμοστη συμπεριφορά στο Τότεναμ – Λίβερπουλ
- Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έντυσε τον Άγιο Βασίλη πράκτορα της ICE που κυνηγάει μετανάστες
- Ιουλία Καλλιμάνη: Ο έντονος εκνευρισμός στην πίστα – Της πέταξαν λουλούδια με νερό
- Προσοχή στις αναπάντητες κλήσεις από το εξωτερικό – Πώς λειτουργεί η μέθοδος Wangiri
- Στο πρώτο χριστουγεννιάτικο κήρυγμά του, ο Πάπας Λέων καταδικάζει τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα
- «Καλά Χριστούγεννα Παναθηναϊκέ μου! Πάντα δίπλα σου»: Το βίντεο της πράσινης ΠΑΕ
- Χειμερινές εκπτώσεις 2026: Πότε ξεκινούν – Πρακτικές συμβουλές για τους καταναλωτές
- Ευρώπη: Δεύτερη από το τέλος η Ελλάδα στους πραγματικούς μισθούς – Οι προβλέψεις για το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 25.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/evgeni-tcherkasski-bE4C_M7M4xY-unsplash-1-315x220.jpg)










































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442