Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ψηφιακό ευρώ : Διασφάλιση του απορρήτου ζητούν πολίτες και αγορές

Ψηφιακό ευρώ : Διασφάλιση του απορρήτου ζητούν πολίτες και αγορές

Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση από την ΕΚΤ

Τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το σχεδιαζόμενο «ψηφιακό ευρώ» ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από τα οποία προκύπτει ότι πολίτες και επαγγελματίες θέτουν ως προτεραιότητα το απόρρητο των συναλλαγών.

Η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη τα αποτελέσματα της διαβούλευσης κατά την απόφαση της στα μέσα του 2021 για την επίσημη έναρξη της πρωτοβουλίας που θα οδηγήσει στο νέο ψηφιακό νόμισμα.

Η Κίνα παρουσίασε πρόσφατα την  ψηφιακή βερσιόν του γουάν, ενώ σχέδια για την καθιέρωση ψηφιακών νομισμάτων εξετάζονται σε Σουηδία και Ιαπωνία. Σε αντίθεση με τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, τα οποία δεν ελέγχονται από τράπεζες ή άλλους κεντρικούς φορείς, το ψηφιακό ευρώ θα εκδίδεται από την ΕΚΤ.

Η διαβούλευση ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιανουαρίου. Υποβλήθηκαν πάνω από 8.200 σχόλια, από τα οποία το 94% από τις οποίες προήλθε από ιδιώτες και τα υπόλοιπες από επαγγελματίες, όπως τράπεζες, παρόχους συστημάτων πληρωμών, εμπόρους και τεχνολογικές εταιρείες.

Το 43% των πολιτών των συμμετεχόντων στη διαβούλευση σημείωσαν ότι αυτό που θέλουν κυρίως από το ψηφιακό ευρώ είναι το απόρρητο, ενώ άλλα χαρακτηριστικά που θεωρούν βασικά είναι η ασφάλεια (18%), η δυνατότητα πληρωμών σε όλη την Ευρωζώνη (11%), η απουσία πρόσθετου κόστους (9%) και η δυνατότητα χρήσης του και offline (8%).

«Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να πετύχει μόνο αν καλύπτει τις ανάγκες των Ευρωπαίων» δήλωσε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα. «Θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να διασφαλίσουμε ότι το ψηφιακό ευρώ θα ικανοποιεί τις προσδοκίες των πολιτών που καταγράφηκαν στη δημόσια διαβούλευση» υποσχέθηκε.

Το απόρρητο θεωρείται το σημαντικότερο χαρακτηριστικό τόσο από το ευρύτερο κοινό όσο και από τους επαγγελματίες, ιδιαίτερα τους εμπόρους και άλλες εταιρείες. Ωστόσο και οι δύο αυτές ομάδες στηρίζουν την απαίτηση να αποφευχθεί η χρήση του ψηφιακού ευρώ για παράνομες δραστηριότητες, με λιγότερες από μία στις δέκα απαντήσεις των πολιτών να τάσσονται υπέρ της πλήρους ανωνυμίας.

Περίπου το ένα τέταρτο των αναφορών λέει ότι το ψηφιακό ευρώ πρέπει να κάνει ταχύτερες και φθηνότερες τις διασυνοριακές πληρωμές αλλά και να χρησιμοποιείται και εκτός της Ευρωζώνης, έστω με περιορισμούς.

Πάνω από δύο στους τρεις που συμμετείχαν στη διαβούλευση αναγνωρίζουν τη σημασία της παροχής καινοτόμων υπηρεσιών από τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς και θεωρούν ότι αυτό θα πρέπει να ενσωματωθεί στα υφιστάμενα τραπεζικά συστήματα και συστήματα πληρωμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024