Η Τουρκία «πατάει πόδι» στη Λιβύη – Επιβεβαιώνονται οι συζητήσεις για δύο τουρκικές βάσεις
Χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη συζητά η Αγκυρα με το καθεστώς της Τρίπολης, σύμφωνα με τουρκική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών
Χρήση δύο στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη συζητά η Αγκυρα με το καθεστώς της Τρίπολης, σύμφωνα με τουρκική πηγή που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών.
Oπως αναφέρεται, δεν έχουν ληφθεί ακόμη τελικές αποφάσεις, με τα σχέδια να αφορούν τη ναυτική βάση Μισράτα και την αεροπορική Αλ-Γουατίγια, η οποία ανακατελήφθη πρόσφατα από τις δυνάμεις του στρατηγού Σάρατζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.
Προσφάτως άλλωστε, ο τελευταίος έχει κερδίσει έδαφος στις πολεμικές συρράξεις με τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, έχοντας ανακαταλάβει εδάφη.
«Η χρήση της Αλ-Ουατίγια από την Τουρκία… βρίσκεται στην ατζέντα» δήλωσε η μη κατονομαζόμενη πηγή. «Είναι επίσης πιθανόν ότι η ναυτική βάση της Μισράτα θα χρησιμοποιείται από την Τουρκία».
Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη συνάντηση του Σάρατζ με τον Ερντογάν στην Τουρκία, οι δύο άνδρες έκαναν λόγο για επέκταση της συνεργασίας τους στα λιβυκά εδάφη στο ενεργειακό και κατασκευαστικό πεδίο, όταν η εμφύλια διαμάχη στη χώρα τερματιστεί, αλλά και όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο.

«Απαράδεκτη» ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη καταγγέλλει η Γαλλία
Στο μεταξύ, το Παρίσι υιοθέτησε πιο αυστηρό τόνο σήμερα για την ανάμιξη της Τουρκίας στη Λιβύη, καταγγέλλοντας «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό και διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία «δεν μπορεί να το επιτρέψει» ανέφερε το Ελιζέ.
Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων».
«Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο, εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει» προσθέτει η γαλλική προεδρία.
Ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αυτή την εβδομάδα «και ανταλλαγές απόψεων θα πραγματοποιηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες για το θέμα αυτό με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ που έχουν δεσμευθεί επί του πεδίου» κάνει γνωστό το Ελιζέ.
Ο γάλλος πρόεδρος έχει καταγγείλει ήδη τη σιωπή του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, απέναντι στις τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία, που είναι σύμμαχοι των Δυτικών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας στη Συρία. Είχε δηλώσει τον Νοέμβριο πως το ΝΑΤΟ ήταν σε κατάσταση «εγκεφαλικού θανάτου».
- Πλήρης κυριαρχία του Ολυμπιακού στο πρώτο ημίχρονο με τον ΟΦΗ: 2 γκολ και 18-0 τελικές (pic, vids)
- Παράνομο πορνό, χάπια στύσης, κίνδυνος απέλασης: Μπόνι Μπλου και 17 άνδρες συνελήφθησαν στο Μπαλί
- Παραμένουν τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο από την κακοκαιρία – Με λεωφορεία το Λειανοκλάδι – Λάρισα – Λειανοκλάδι
- Τα μπλόκα χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία στα δύο
- Διακοπές στη κόλαση: Γιατί επισκεπτόμαστε αξιοθέατα που έγιναν ακρότητες
- Αλεξανδρος Γρηγορόπουλος: Για πρώτη φορά περικυκλωμένο από ΜΑΤ το μνημείο στα Εξάρχεια
- Δεύτερο γκολ απ’ τον Ελ Κααμπί και 2-0 ο Ολυμπιακός (vids)
- Φανταστικό γκολ του Ελ Κααμπί με ανάποδο «ψαλίδι» (1-0, vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442