Επιστολή πάπα Φραγκίσκου στους καθολικούς: Ας ξεριζώσουμε την «κουλτούρα του θανάτου»
Στην επιστολή, που απευθύνεται στον «λαό του Θεού», ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να αποτρέψει τις κακοποιήσεις και τη συγκάλυψή τους.
Επιστολή προς τους καθολικούς σε όλο τον κόσμο απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος, ζητώντας να συμβάλλει ο καθένας στο να ξεριζωθεί «η κουλτούρα του θανάτου», στον απόηχο των καταγγελιών σε περισσότερους από 300 ιερείς για σεξουαλική κακοποίηση.
Στην επιστολή, που απευθύνεται στον «λαό του Θεού», ενώ υποσχέθηκε ότι δεν θα φεισθεί προσπαθειών προκειμένου να αποτρέψει τις κακοποιήσεις και τη συγκάλυψή τους.
«Έχουμε συνειδητοποιήσει πως αυτές οι πληγές δεν εξαφανίζονται ποτέ και πως απαιτούν από εμάς να καταδικάσουμε αποτελεσματικά αυτές τις θηριωδίες και να ενώσουμε δυνάμεις για να ξεριζωθεί αυτή η κουλτούρα του θανάτου», αναφέρει στην επιστολή του ο ποντίφικας.
Υπενθυμίζεται, πως πρόσφατη έρευνα των εισαγγελικών αρχών της Πενσυλβάνια, τουλάχιστον 1.000 παιδιά είχαν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από 300 και πλέον ιερείς και τα εγκλήματά τους συγκαλύφθηκαν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.
Στην επιστολή του ο πάπας απαντά σε αυτήν την έκθεση λέγοντας πως αν και οι περισσότερες υποθέσεις που αναφέρονται στην έκθεση «ανήκουν στο παρελθόν», είναι σαφές πως η κακομεταχείριση «αγνοήθηκε επί μακρόν, έμεινε κρυφή η αποσιωπήθηκε».
είναι η πρώτη φορά που ένας προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας απευθύνει επιστολή προς 1,2 δισεκατομμύριο καθολικούς για τη σεξουαλική κακοποίηση. Προηγούμενες επιστολές για το σκάνδαλο αυτό απευθύνονταν σε επισκόπους και πιστούς σε συγκεκριμένες χώρες.
Την περασμένη εβδομάδα το σώμα ενόρκων έδωσε στη δημοσιότητα τα ευρήματα της μεγαλύτερης έρευνας που έχει διεξαχθεί ποτέ για τη σεξουαλική κακοποίηση στην Καθολική Εκκλησία των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία 301 ιερείς στην πολιτεία είχαν κακοποιήσει σεξουαλικά ανήλικους στη διάρκεια των τελευταίων τουλάχιστον 70 χρόνων.
Η επιστολή δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς η Εκκλησία είναι αντιμέτωπη με σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Χιλής και της Αυστραλίας. Δημοσιοποιείται επίσης λίγες ημέρες προτού ο ποντίφικας επισκεφθεί την Ιρλανδία, η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται στον απόηχο των αποτελεσμάτων της δικής της κρίσης σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από καθολικούς ιερείς.
- Ο Πορζίνγκις το ενδεχόμενο επιστροφής στην Ευρώπη και η… Αθήνα
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (11/1): Πού θα δείτε το Άρης – ΑΕΚ, το ματς του Παναθηναϊκού και τον τελικό Μπαρτσελόνα – Ρεάλ
- Ακλόνητοι στα μπλόκα οι αγρότες ετοιμάζονται για τη συνάντηση με Μητσοτάκη – «Κόκκινη γραμμή η επιβίωσή μας»
- ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους από τις 12 έως τις 16 Ιανουαρίου
- Ιράν: Αναφορές για 116 νεκρούς – Τεχεράνη: «Θα πλήξουμε Ισραήλ, αμερικάνικες βάσεις αν οι ΗΠΑ παρέμβουν»
- Φωτιά σε διαμέρισμα στην Πατησίων – Απεγκλωβίστηκαν δύο άτομα
- Χειμερινές εκπτώσεις: Προσδοκίες για τζίρο άνω των 6 δισ. ευρώ
- Στην Καρδίτσα με Τζόουνς ο Ολυμπιακός – Εύκολο απόγευμα στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-135x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 11.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/mika-baumeister-jusdwg_T0dU-unsplash-315x220.jpg)















![Κολομβία: Έξι νεκροί σε συντριβή ιδιωτικού αεροσκάφους – Δημοφιλής τραγουδιστής μεταξύ των θυμάτων [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/Capture-57-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442