Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Πειραιώτης» ο Τσίλντρες… έσπασε τον πάγο με το ΝΒΑ

«Πειραιώτης» ο Τσίλντρες… έσπασε τον πάγο με το ΝΒΑ

Την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας του πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός. Ο Τζος Τσίλντρες έβαλε την υπογραφή του στο τριετές συμβόλαιο 20 εκατ. δολαρίων, ποσό που με τα πριμ και τος φόρους θα φτάσει τα 30 εκατ. δολάρια. «Έσπασα τον πάγο και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι παίκτες από το ΝΒΑ. Δεν ήρθα, όμως, γι αυτό, αλλά για να παίξω μπάσκετ σε μια σπουδαία ομάδα» δήλωσε κατά την παρουσίασή του.

66

Την ακριβότερη μεταγραφή της ιστορίας του πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός. Ο Τζος Τσίλντρες έβαλε την υπογραφή του στο τριετές συμβόλαιο 20 εκατ. δολαρίων που του πρόσφεραν οι «ερυθρόλευκοι», με τους αδελφούς Αγγελόπουλους να βγάζουν από την τσέπη τους περίπου 30 εκατ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένων φόρων και πριμ για τον φόργουορντ των Ατλάντα Χοκς.

Μιάμιση ώρα αργότερα, ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε την επίσημη παρουσίασή του και οι δημοσιογράφοι έκαναν αγώνα δρόμου για να είναι παρόντες στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του 25χρονου Αμερικανού φόργουορντ, που τόλμησε σε τόσο νέα ηλικία και με τεράστιες προοπτικές εξελιξής να απαρνηθεί τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, να περάσει τον Ατλαντικό και να γίνει ο αστέρας του Ολυμπιακού.

Φορώντας ένα κόκκινο φανελάκι με το σήμα του Ολυμπιακού, το άφρο μαλί κατατεθέν, ένα κασκόλ της ομάδας του Πειραιά στον λαιμό και χαμογελαστός στάθηκε όρθιος μπροστά με το λογότυπο της ομάδας του Πειραιά και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Εισήλθε στο ξενοδοχείο συνοδευόμενος από τους αδελφούς Αγγελόπουλους, τον Παναγιώτη και τον Γιώργο. Μαζί του και ο εκπρόσωπός του, Τζον Τάνερ (βοηθός του βασικού ατζέντη του, Λον Μπέιμπι), καθώς και οι δύο αδελφοί του, Κρις και Τζαμάλ, με τον πρώτο να φορά ανάποδα (μπρος-πίσω) φανέλα του Ολυμπιακού με τυπωμένο το Νο1 (αυτό ήταν το νούμερό του στους Ατλάντα Χοκς) και γραμμένο του επάνω το επίθετο της οικογενείας στ αγγλικά CHILDRESS. Στην Α1, ο Τζος Τσίλντρες θα πρέπει να αποχωρηστεί το αγαπημένο του Νο1, όχι όμως και στην Ευρωλίγκα.

Μιλώντας προς δημοσιογράφους εν αναμονή της εισόδου του Τσίλντρες στην αίθουσα, ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, σχολίασε:

«Να μας πουν τώρα οι Ισπανοί που λένε ότι έχουν το καλύτερο πρωτάθλημα στην Ευρώπη…. έχουν φέρει ποτέ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος παίκτη από το ΝΒΑ, ανάλογης αξίας του Τσίλντρες;»

Ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος είχε κέφια και με δόση χιούμορ και ειρωνίας, είπε επίσης:

«Ο Στερν θ αλλάξει τους κανονισμούς του ΝΒΑ, μετά από αυτό, έτσι ώστε να μπορούν οι ομάδες του ΝΒΑ να ισοφαρίζουν οικονομικά τις προτάσεις από ευρωπαϊκές ομάδες και να μην τους φεύγουν οι παίκτες.»

«Ήρθα, είδα και υπέγραψα». Αυτό είναι σε περίληψη το νόημα των πρώτων δηλώσεων του Τσίλντρες. «Το μόνο που θέλω είναι αυτό που θέλουν όλοι στην ομάδα, να κερδίζουμε παιχνίδια» συμπλήρωσε.

Και συνέχισε:

«Ήρθα σε μια σπουδαία ομάδα. Μετά την επίσκεψή μου, πείστηκα να υπογράψω. Το μόνο που θέλω είναι αυτό που θέλουν όλοι στην ομάδα, να κερδίζουμε παιχνίδια. Ήθελα να δω την πόλη και να δω αν θα μπορέσω να μείνω εδώ γιατί όσον αφορά το μπάσκετ, ήξερα ότι όλα ήταν εξαιρετικά» είπε αρχικά ο Τσίλντρες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους αδερφούς Αγγελόπουλους:

«Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο. Μου έκαναν μια σοβαρή προσφορά και έδειξαν ότι με ήθελαν εδώ. Αυτό μέτρησε περισσότερο στην απόφασή μου να παίξω εδώ. Μετά τη συνάντηση που είχα με τον κόουτς, μου εξήγησε τι θέλει και είδα ότι μπορώ να ταιριάξω εδώ».

Ο Τσίλντρες είναι ο πρώτος αστέρας τέτοιου μεγέθους που… παρατάει το ΝΒΑ στα 25 του χρόνια για να μετακομίσει στην Ευρώπη:

«Ξέρω ότι είμαι ο πρώτος που κάνει μια τέτοια κίνηση. Έσπασα τον πάγο και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι μεγάλοι παίκτες από το ΝΒΑ. Δεν ήρθα, όμως, γι αυτό, αλλά για να παίξω μπάσκετ σε μια σπουδαία ομάδα».

Στη συνέχεια, ο Τσίλντρες αναφέρθηκε στην παρουσία των αδελφών Αγγελόπουλων:

«ι αδελφοί Αγγελόπουλοι έπαιξαν έναν ιδιαίτερα σημανικό ρόλο στην τελική απόφασή μου. Ήθελαν πολύ να έρθω εδώ. Και σας αυτούς αναλογεί το μεγαλύτερο κομμάτι όσον αφορά στη θετική απάντησή μου. Μου το έδειξαν πως με ήθελαν πολύ κι αυτό ήταν που βάρυνε περισσότερο τελικά στην επιλογή μου.»

Σε ό,τι αφορά στο μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε ο Τύπος για τη μεταγραφή του, δήλωσε:

«Αν και με είχαν προειδοποιήσει, δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να συμβεί. Όταν το είδα, κατάλαβα ότι ο Ολυμπιακός έχει μεγάλη απήχηση. Θέλω να μάθω και ελληνικά για να μπορώ να συμμετέχω κι εγώ».

Όσον αφορά στον κόσμο της ομάδας, είπε:

«Έχω ενημερωθεί ήδη από τον Χρήστο (Μαρμαρινό), αλλά και από βίντεο που μου έδειξαν. Είναι παθιασένοι, φωνάζουν δυνατά για να υποστηρίξουν την ομάδα. Το κατάλαβα και από τις αντιδράσεις του κόσμου αυτές τις ημέρες που είμαι στην Αθήνα. Ήταν όλοι πολύ ενθουσιώδεις όταν με συναντούσαν. Εγώ αυτό που μπορώ να τους υποσχεθώ είναι πως κάθε μέρα θα παίζω όσο πιο δυνατά μπορώ για να νικάμε.»

Παίρνοντας τον λόγο, ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, δήλωσε:

«Εγώ το περίμενα από την αρχή πως θα πει το ναι, από τότε που είχε πρωτογραφτεί το όνομά του. Δεν αμφέβαλλα ποτέ. Είχαμε μιλήσει με τον ατζέντη του τον Τάνερ, μετά ακολούθησαν τα e-mail. Προχώρησε η υπόθεση. Έγινε και η επαφή στο Λας Βέγκας και προχώρησε κι άλλο η υπόθεση. Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι πως αυτή είναι η πρώτη φορά που παίκτης τέτοιας αξίας, στα 25 του χρόνια και με τέτοιες προοπτικές έρχεται στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς αν θεωρεί πως πλέον τον δρόμο του Τσίλντρες θα ακολουθήσουν και άλλοι αστέρες του ΝΒΑ, ο Αγγελόπουλος απάντησε:

«Μπορεί να αλλάξει αν βρεθούν κι άλλοι έξυπνοι σαν κι αυτόν».

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος δήλωσε αμέσως μετά: Η επιτυχία ανήκει σε ολόκληρη την ομάδα και όχι μόνο σε δύο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν από πίσω. Επιτυχία είναι σίγουρα πως δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο. Όμως η πραγματικά μεγάλη επιτυχία θα είναι οι τίτλοι.

To βιογραφικό του Τζος Τσίλντρες

Ο Τζόσουα Μαλίκ Τσίλντρες, όπως είναι το πλήρες όνομά του νεοαποκτηθέντα Αμερικανού φόργουορντ του Ολυμπιακού, γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1983 στην Καλιφόρνια και φοίτησε στο κολέγιο του Στάνφορντ, όπου έπαιξε για τρεις χρονιές. Στην τελευταία από αυτές (2003-2004) ψηφίστηκε πολυτιμότερος παίκτης της περιφέρειάς του και μέλος της καλύτερης πεντάδας του NCAA.

Επελέγη στο Νο6 του ντραφτ το 2004 από του Ατλάντα Χοκς, τη φανέλα των οποίων φορούσε μέχρι σήμερα. Στην παρθενική χρονιά του στο ΝΒΑ (2004-05) αγωνίστηκε σε 80 ματς, με απολογισμό 10.1 πόντους με 47% εντός πεδιάς και 6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο και επιλέχθηκε στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα των ρούκι.

Στη συνέχεια καθιερώθηκε ως έκτος παίκτης των Χοκς και είχε σταθερά διψήφιο μέσο όρο πόντων κάθε χρονιά: το 2005-06 τελείωσε με 10 πόντους, 5.2 ριμπάουντ και 55.2% εντός πεδιάς, την περίοδο 2006-07 είχε 13 πόντους, 6.2 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ με 50.4% εντός πεδιάς, ενώ πέρυσι τελείωσε την κανονική περίοδο με 11.8 πόντους και 4.9 ριμπάουντ, 57.1% εντός πεδιάς και 80.7% στις βολές.

Βοήθησε την Ατλάντα να επιστρέψει μετά από αρκετά χρόνια στα πλέι-οφ, όπου αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο με 4-3 από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Βοστώνη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,www.sport.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο