Ειδική περιφερειακή υπηρεσία θέλει το ΠΑΣΟΚ το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης
Ως ειδική περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που θα απορροφήσει την ΑΕΠΚΑ, προτείνει το ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος. Σκληρή κριτική από την Μ.Δαμανάκη στην ηγεσία του ΥΠΠΟ.
Ως ειδική περιφερειακή υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού, που θα απορροφήσει την ΑΕΠΚΑ, προτείνει το ΠΑΣΟΚ να λειτουργήσει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο δημόσιος έλεγχος.
«Για να μπορέσει το Μουσείο της Ακρόπολης να είναι αντάξιο του ονόματός του χρειάζεται σοβαρή χρηματοδότηση, χρειάζεται πολιτιστική πολιτική με εξωστρέφεια, χρειάζεται σοβαρή στελέχωση σε όλα τα επίπεδα» δήλωσε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Πολιτισμού Μαρία Δαμανάκη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γραμματέα του Τομέα Πολιτισμού Βασίλη Τόγια, για θέματα Πολιτισμού και για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
«Εμείς προκρίνουμε να πάρει τη μορφή της ειδικής αποκεντρωμένης υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού. Θεωρούμε ότι για το Μουσείο της Ακρόπολης έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει ενότητα του Μουσείου με τον Ιερό βράχο, θεωρούμε ότι έχει μια ειδική βαρύτητα αυτό το θέμα και θεωρούμε ότι πρέπει να συνδεθεί με το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα» είπε η κ. Δαμανάκη, σημειώνοντας πως εκείνο που προέχει για όλα τα μουσεία είναι να εξασφαλίζεται ο δημόσιος έλεγχος.
«Θεωρούμε ότι ένα μουσείο μπορεί να πάρει οποιαδήποτε από αυτές τις μορφές (είτε ΝΠΔΔ είτε ΝΠΙΔ), αρκεί να εξασφαλίζεται δημόσιος έλεγχος. Όμως ειδικά για το Μουσείο της Ακρόπολης, για τους λόγους που σας ανέφερα προτείνουμε τη μορφή της ειδικής περιφερειακής υπηρεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου θα συγχωνευθεί και η Εφορεία (ΑΕΠΚΑ) που έχει τον Ιερό Βράχο» τόνισε η ίδια.
Αναφερόμενη σε γενικότερα θέματα πολιτισμού, η κ. Δαμανάκη επανέλαβε τη θέση του ΠΑΣΟΚ να λειτουργούν τα μουσεία και το απόγευμα. «Θεωρούμε ότι η κατάσταση αυτή, όπου μέχρι πριν λίγες μέρες τα μουσεία έκλειναν το μεσημέρι, είναι μια κατάσταση που δυσφημεί τη χώρα μας διεθνώς» δήλωσε η κ. Δαμανάκη, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού ότι παρά τις δεσμεύσεις του Μιχάλη Λιάπη προς το παρόν δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Δαμανάκη, αρκετά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι εξακολουθούν να κλείνουν στις 3 το μεσημέρι. Μεταξύ αυτών: Το Μουσείο των Ολυμπιακών Αγώνων της Ολυμπίας, το Μουσείο των Δελφών, της Δήλου, της Μυκόνου, της Ανδρου, της Μήλου, της Νάξου, της Πάρου, της Τήνου, της Σύρου, της Κέας, της Σάμου, του Ρεθύμνου, της Θήρας, το Μουσείο του Πειραιά, του Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, το Μουσείο των Μυκηνών, της αρχαίας Κορίνθου, της Πέλλας, οι τάφοι και ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας και των Φιλίππων.
«Μέσα σε ένα χρόνο η επισκεψιμότητα στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, σημείωσε πτώση 21,5%. Ο αριθμός των επισκεπτών 21,5% σε ένα χρόνο. Στο ίδιο διάστημα τα εισιτήρια έχουν μειωθεί κατά 12,3%» πρόσθεσε η κ. Δαμανάκη, υποστηρίζοντας πως «αυτά τα δεδομένα συνιστούν μια εικόνα σοβαρής παρακμής, σοβαρής παραμέλησης και ολιγωρίας απέναντι στο πολύ σοβαρό καθήκον του υπουργού Πολιτισμού για τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Τέλος, κατηγόρησε την ηγεσία του ΥΠΠΟ ότι στελεχώνει τα μουσεία με εκτάκτους υπάλληλους, προκειμένου «οι προσλήψεις να γίνονται χωρίς κριτήρια, χωρίς διαφάνεια, χωρίς μεσολάβηση του ΑΣΕΠ, προς εξυπηρέτηση διάφορων πελατειακών υποσχέσεων και συμφερόντων του υπουργού».
Μπορεί τα New Year's resolutions να μοιάζουν λίγο αστεία, αλλά αν είναι να μπούμε σε αυτό το «παιχνίδι» ας το κάνουμε σωστά. Τα μυστικά για να πετύχουμε τους στόχους μας.