Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η μούχλα στο Τσερνομπίλ τρέφεται με… ραδιενέργεια

Η μούχλα στο Τσερνομπίλ τρέφεται με… ραδιενέργεια

Ορισμένοι από τους μύκητες που αναπτύσσονται σε ραδιενεργά περιβάλλοντα, όπως στον σφραγισμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ, μπορούν να αντλούν ενέργεια για την ανάπτυξή τους από την ίδια την ακτινοβολια. Η ραδιενέργεια αξιοποιείται μάλιστα μέσω της γνωστής μελανίνης.

36

Ορισμένοι από τους μύκητες που αναπτύσσονται σε ραδιενεργά περιβάλλοντα, όπως στον σφραγισμένο πυρηνικό αντιδραστήρα στο Τσερνομπίλ, μπορούν να αντλούν ενέργεια για την ανάπτυξή τους από την ίδια την ακτινοβολια, ανακάλυψαν ερευνητές στις ΗΠΑ. Μάλιστα οι μύκητες αξιοποιούν τη ραδιενέργεια μέσω της μελανίνης, της χρωστικής που υπάρχει και στο ανθρώπινο δέρμα.

Από το δυστύχημα στον αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ το 1986, ο αποκλεισμένος χώρος συγκεντρώνει όλο και περισσότερη μαύρη μούχλα, πλούσια σε μελανίνη.

Η Δρ Εκατερίνα Νατντάτσοβα και οι συνεργάτες της στο Κολέγιο Αλμπερτ Αϊνστάιν στη Νέα Υόρκη ήταν περιέργοι να μάθουν αν οι μύκητες του Τσερνομπίλ ωφελούνται από τη ραδιενεργό ακτινοβολία.

Όπως αναφέρει το nature.com, οι ερευνητές εξέτασαν τρία είδη μυκήτων που εκτέθηκαν στο εργαστήριο σε ακτίνες γ (ηλλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υψηλής συχνότητας) από καίσιο-137, ένα ισότοπο που παράγεται από τη σχάση ουράνιου και πλουτώνιου.

Και τα τρία είδη (Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans, Wangiella dermatitidis) αναπτύσσονταν ταχύτερα παρουσία του ισότοπου, αναφέρει η ομάδα στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS One.

Η χρωστική ουσία μελανίνη είναι γνωστό ότι παράγεται από τους μύκητες ως αντίδραση σε διάφορες αντίξοες συνθήκες. Στους μύκητες που καταναλώνουν ραδιενέργεια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μόριο της μελανίνης αλλάζει σχήμα και γίνεται τέσσερις φορές πιο αποτελεσματικό σε μια σημαντική μεταβολική αντίδραση.

Η Δρ Νατντάτσοβα δεν αποκλείει να συμβαίνει το ίδιο και στον άνθρωπο, δηλαδή τα μόρια μελανίνης να απορροφούν ακτινοβολία και να τη χρησιμοποιούν για τις ανάγκες των κυττάρων. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχουν ενδείξεις για έναν τέτοιο μηχανισμό.

Αυτοί που θα μπορούσαν στο μέλλον να ωφεληθούν από τη νέα ανακάλυψη είναι οι αστροναύτες -οι επιστήμονες πιστεύουν ότι διάφορα είδη μούχλας που τρέφονται με ραδιενέργεια θα μπορούσαν να καλλιεργούνται στο εξωτερικό των διαστημικών σκαφών, όπου η ακτινοβολία είναι έντονη, και να χρησιμοποιούνται ως τροφή για το πλήρωμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο