Πουλιά και νυχτερίδες είναι διαφορετικοί αεροπόροι
Τα πουλιά και οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν τα φτερά τους πολύ διαφορετικά, αποκαλύπτουν βίντεο υψηλής ταχύτητας μέσα σε αεροσήραγγες. Η πτήση των πτηνών είναι ομαλότερη και πιο αποδοτική, ωστόσο οι νυχτερίδες πλεονεκτούν σε ευκινησία.
36
Τα πουλιά και οι νυχτερίδες χρησιμοποιούν τα φτερά τους πολύ διαφορετικά, αποκαλύπτουν βίντεο υψηλής ταχύτητας μέσα σε αεροσήραγγες.
Η πτήση των πτηνών είναι ομαλότερη και πιο αποδοτική, ωστόσο οι νυχτερίδες πλεονεκτούν σε ευκινησία. «Οι νυχτερίδες φαίνεται να εξειδικεύονται στην ευκίνητη πτήση με μανούβρες σε περίπλοκα περιβάλλοντα», δήλωσε στο Reuters ο Τζέφρι Σπέντινγκ, καθηγητής αεροδιαστημικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια.
Οι επιστήμονες είχαν ήδη μελετήσει σε αεροσήραγγες την κίνηση των πτηνών και προχώρησαν τώρα στη βιντεοσκόπηση των νυχτερίδων. Μια μικρή νυχτερίδα που τρέφεται με νέκταρ, η Glosophaga soricina, χρησίμευσε ως πιλότος δοκιμών καθώς πετούσε μέσα σε μια σήραγγα γεμάτη καπνό -η κίνηση των σωματιδίων του καπνού αποκαλύπτει τις αναταράξεις που προκαλούν τα φτερά στον αέρα.
Η διεθνής ερευνητική ομάδα περιγράφει στο περιοδικό Science σημαντικές διαφορές στην αεροδυναμική συμπεριφορά πτηνών και νυχτερίδων. Και οι δύο ομάδες ιπτάμενων ζώων ανεβοκατεβάζουν τα φτερά τους, ωστόσο στις νυχτερίδες τα φτερά ανεβαίνουν προς τα επάνω και πίσω για να κερδίσουν επιπλέον άνωση.
Προηγούμενες αναλύσεις είχαν δείξει ότι τα φτερά των πτηνών δημιουργούν δύο ξεχωριστές δίνες, οι οποίες όμως στη συνέχεια ενώνονται. Στις νυχτερίδες, αντίθετα, οι αναταράξεις των δύο φτερών παραμένουν ξεχωριστές. Αυτό σημαίνει ότι τα φτερά ουσιαστικά λειτουργούν ανεξάρτητα το ένα από το άλλο. Η τακτική αυτή είναι λιγότερο αποδοτική από αεροδυναμική άποψη, ωστόσο δίνει στις νυχτερίδες περισσότερη ευελιξία.
Αυτές οι αεροδυναμικές ιδιαιτερότητες διευκολύνουν τις νυχτερίδες να κυνηγούν έντομα στον αέρα ή να αιωρούνται πάνω από λουλούδια καθώς πίνουν το νέκταρ τους. Από αυτή την άποψη μοιάζουν περισσότερο με τα έντομα παρά με τα πτηνά, αναφέρουν οι ερευνητές.
Η ικανότητα πτήσης εμφανίστηκε τρεις ανεξάρτητες φορές κατά την εξέλιξη των σπονδυλωτών ζώων. Οι πρώτοι αεροπόροι ήταν πτερόσαυροι που εμφανίστηκαν πριν από 220 εκατ. χρόνια και εξαφανίστηκαν μαζί με τους δεινόσαυρους πριν από 65 εκατ. χρόνια.
Ακολούθησαν τα πτηνά, που εξελίχθηκαν πριν από 150 εκατ. χρόνια από μικρούς φτερωτούς δεινόσαυρους, ενώ οι νυχτερίδες εμφανίστηκαν πολύ αργότερα, πριν από περίπου 50 εκατ. χρόνια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σάο Πάουλο: Διακοπή συνεργασίας με γιατρό μετά από καταγγελία για παράτυπη χρήση «στυλό αδυνατίσματος»
- Ακυβέρνητο δεξαμενόπλοιο λόγω μπλακ άουτ νότια της Σκύρου
- Ακίνητα: Νέος «ΕΝΦΙΑ» για ιδιοκτήτες ακινήτων – Ποιοι επιβαρύνονται, πότε και πόσο θα κληθούν να πληρώσουν
- Η Ferrari βάζει όρια σε Χάμιλτον και Λεκλέρ
- Ευλογιά προβάτων: Καταγγελία κτηνοτρόφου για τα νεκρά ζώα – «Έλεγαν ότι τα αποτέφρωσαν όμως έκαναν μπάζωμα αλά Τέμπη»
- Last Sunday Before Christmas: Shops Open Across Greece
- Η Πόρτο ανακοίνωσε τον Τιάγκο Σίλβα
- «Βούλιαξε» από Αϊ-Βασίληδες το κέντρο της Αθήνας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Δημόσιο Χρέος: Γιατί «κατεβάζει» την παραγωγικότητα στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/debt-300x300.jpg)
![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 21.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442