Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Γεύματα… από αρχαιοτάτων χρόνων σε 34 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Γεύματα… από αρχαιοτάτων χρόνων σε 34 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Λουκούλλεια γεύματα από το παρελθόν θα προσφέρονται δωρεάν στους επισκέπτες σε 34 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, με αφορμή τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που φέτος έχουν θέμα τον «Πολιτισμό στο τραπέζι και τις ποικίλες προσεγγίσεις της ιστορίας της διατροφής».

38

Σε γευστική εμπειρία θα αναδειχθεί η επίσκεψη σε 34 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, καθώς πικάντικες λιχουδιές και γεύσεις που χάθηκαν στους αιώνες θα υποδέχονται σε πολλές περιπτώσεις το ευρύ κοινό που θα θελήσει να γνωρίσει τα μυστικά της κουζίνας του παρελθόντος.

Αφορμή αποτελούν οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (22 έως 24 Σεπτεμβρίου), που φέτος έχουν ως θέμα τους τον «Πολιτισμό στο τραπέζι και τις ποικίλες προσεγγίσεις της ιστορίας της διατροφής».

O Χυτρίων -ένας μάγειρας της κλασικής εποχής- θα «ζωντανέψει» στις γωνιές της Αρχαίας Αγοράς. Θα αποκαλύψει σε όσους σπεύσουν να τον γνωρίσουν πως στην κουζίνα του δεν είχε ποτέ μελιτζάνες, πατάτες, ντομάτες ή πιπεριές, αλλά πως από τις σπεσιαλιτέ του ήταν τα σουβλάκια, όχι μόνο με κρέας κατά προτίμηση χοιρινό -είχε μεγαλύτερη ζήτηση ως φθηνότερο-, αλλά και με λουκάνικο.

Στο τσουκάλι του βράζουν συχνά-πυκνά όσπρια, κρεμμυδόσουπες για τα χαμηλά βαλάντια και τσουκνίδες, ενώ δεν σερβίριζε ποτέ χωρίς ψωμί. Και αφού μιλήσει για τα ακριβά κρασιά της εποχής του (Χίου, Νάξου, Θάσου, Μιλήτου) θα μας δείξει τα μαγειρικά του σκεύη που φυλάσσονται στο μουσείο και θα κεράσει μία από τις σπεσιαλιτέ του στις 22 (μόνο για σχολεία), 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Από την Αίγυπτο έχει φτάσει ο ποντικός Ραμί που έχει ξεγλιστρήσει από μια μινωική κουζίνα και θα βρεθεί στην περιοδική έκθεση του πολυχώρου Αθηναΐς (Καστοριάς 34-36) στις 23 Σεπτεμβρίου. Θα αποκαλύψει τα μυστικά που κρύβονταν στο μαγειρείο του παλατιού του μυθικού Μίνωα και των υπηκόων του και θα τους δείξει από ποια σκεύη έκλεβε φαγητό από όσα φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Κρήτη ταξιδεύει…».

Βυζαντινό χρώμα θα έχει η τρίτη από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του υπουργείου Πολιτισμού. Στο επίκεντρο η Μονή Καισαριανής και πρωταγωνιστής ο Σφουγγάτος. Όχι το γνωστό βυζαντινό πιάτο, αλλά ένας συνονόματός του γάτος που δίπλα στην τράπεζα του μοναστηριού θα μιλήσει για τους χοίρους και τα λάχανα, το παστό κρέας και τα φρούτα που κυριαρχούσαν στα τραπέζια της εποχής, επιφυλάσσοντας εκπλήξεις για όσους στις 24 Σεπτεμβρίου φτάσουν ώς εκεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο