Εισβολή από τσούχτρες στη Μεσόγειο διώχνει τους κολυμβητές
Δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές στην Ισπανία, τη Σικελία και τη Βόρειo Αφρική έχουν τσιμπηθεί από τσούχτρες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τεράστια κοπάδια από τα ζελατινώδη πλάσματα πλησίασαν υπερβολικά τις ακτές λόγω της ζέστης.
36
Δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές στην Ισπανία, τη Σικελία και τη Βόρειo Αφρική έχουν τσιμπηθεί από τσούχτρες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς τεράστια κοπάδια από τα ζελατινώδη πλάσματα πλησίασαν υπερβολικά τις ακτές λόγω της ζέστης.
Η ισπανική κυβέρνηση εξέδωσε την Τρίτη προειδοποίηση για τους λουόμενους και σε πολλέςακτές της χώρας, από την Καταλονία στο βορρά μέχρι την Ανδαλουσία στο νότο, κυματίζουν λευκές σημαίες με το σχέδιο μιας μπλε μέδουσας, ως προειδοποίηση για το κοινό.
Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας συμβουλεύει τα θύματα να ξεπλένουν τα δήγματα με θαλασσινό και όχι γλυκό νερό και να μην τρίβουν το δέρμα τους, καθώς αυτό μπορεί να διασπείρει περισσότερο το δηλητήριο.
Ο ισπανικός Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι περίπου 12.500 άτομα έχουν καταφύγει σε νοσοκομεία λόγω τσιμπήματος από τσούχτρα, ενώ, σύμφωνα με το BBC, συνολικά 30.000 κολυμβητές έχουν έρθει σε οδυνηρή επαφή με τα κνιδοκύτταρα των μεδουσών.
Σε ορισμένες περιοχές κατά μήκος των ισπανικών ακτών, η πυκνότητα των μεδουσών φτάνει τις 10 ανά τετραγωνικό μέτρο, έδειξε έρευνα της περιβαλοντικής οργάνωσης Oceana.
Βιολόγοι του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Επιστήμης στην Βαρκελώνη δήλωσαν στο βρετανικό πρακτορείο ότι η εισβολή οφείλεται στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες των παράκτιων νερών καθώς και στην αυξημένη αλατότητά τους, εξαιτίας της μειωμένης ροής στις εκβολές των ποταμών. Αυτό σημαίνει ότι τα παράκτια νερά μοιάζουν φέτος περισσότερο με το περιβάλλον της ανοιχτής θάλασσας, το οποίο συνήθως προτιμούν οι μέδουσες.
Επιπλέον, επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι μέδουσες πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα λόγω της μείωσης των φυσικών θηρευτών τους, όπως οι τόνοι και οι χελώνες.
Αν και ιδιαίτερα επώδυνα, τα τσιμπήματα των μεσογειακών μεδουσών σπάνια είναι θανατηφόρα, εκτός από τις περιπτώσεις αλλεργικού σοκ.
Στη Μεσόγειο, αναφέρουν την Τρίτη Τα Νέα, είναι φέτος πιο διαδεδομένη η μοβ μέδουσα, οδυνηρή μεν, αλλά λιγότερο επικίνδυνη από την φυσαλία, ένα άλλο είδος που σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα έχει προκαλέσει ακόμα και καρδιακή προσβολή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Ο Στίβεν Κολμπέρ συνυπογράφει τον νέο «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών»
- Ακυρώθηκε η παρέλαση λόγω των καιρικών συνθηκών στο Ηράκλειο
- Στα «τάρταρα» η δημοτικότητα του Τραμπ μετά τον πόλεμο στο Ιράν – Υποχώρησε στο 36%
- Πως ο ύπνος επηρεάζει την άσκηση;
- Αρκάς: Η «καλημέρα» της 25ης Μαρτίου
- Το μήνυμα του Τσιμίκα στον Σαλάχ: «Ένας αληθινός θρύλος που είχα την τύχη να αποκαλώ φίλο» (pic)
- 25η Μαρτίου: Στις 11:00 η στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα
- Το Φ hill Sessions επιστρέφει στην καρδιά της πόλης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 25.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442