Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Αναδεικνύεται η διαδρομή του Απόστολου Παύλου στην Κόρινθο

Αναδεικνύεται η διαδρομή του Απόστολου Παύλου στην Κόρινθο

Την αναστήλωση του Βήματος της Ρωμαϊκής Αγοράς και του αρχαίου λιμανιού  των Κεγχρεών στην Κόρινθο, που σχετίζονται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά πρόσωπα, τον Απόστολο Παύλο, αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού.

43

Σε αναστηλώσεις των μνημείων της Κορίνθου που σχετίζονται με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά πρόσωπα, τον Απόστολο Παύλο, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για το Βήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς και το λιμάνι των Κεγχρεών.

Όπως αναφέρει το Βήμα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μερική αναστήλωση του Βήματος, τη χάραξη πορείας για τους επισκέπτες, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και τη δημιουργία διαδρόμου πρόσβασης προς την «Επιγραφή του Εράστου», για τον οποίο μιλάει ο Απόστολος στην προς Ρωμαίους επιστολή του.

Παράλληλα, στα κατάλοιπα του αρχαίου λιμανιού θα γίνουν μικρής κλίμακας επεμβάσεις, που αφορούν τη συντήρηση, την αναστήλωση και τη διαμόρφωση των ανασκαμμένων χώρων ώστε να αναδειχθούν.

Εκεί, θα δημιουργηθεί αρχαιολογικός περίπατος, θα υπάρξει ιδιαίτερος φωτισμός και των υποθαλάσσιων ερειπίων και θα διαμορφωθεί χώρος για τη θέαση του λιμανιού. 

Το Βήμα της Ρωμαϊκής Αγοράς αποτελεί μια πρωτότυπη μνημειακή σύνθεση η οποία δέσποζε στην άνω Αγορά της αρχαίας Κορίνθου και έπαιζε κεντρικό ρόλο στη ζωή της πόλης. Ηταν ένας χώρος δημοσίων τελετών από όπου εκφωνούσαν λόγους οι ρωμαίοι αξιωματούχοι και οι επίσημοι ενώ, σύμφωνα με τις Πράξεις των Αποστόλων, εκεί προσήγαγαν οι Ρωμαίοι και τον Απόστολο Παύλο, κατηγορούμενο από τους Εβραίους της Κορίνθου για διδασκαλία που υπονόμευε τον Νόμο του Μωυσή.

Όμως ο ανθύπατος Γαλλίων έκρινε ότι η διδασκαλία δεν αποτελούσε αδίκημα για τον ρωμαϊκό νόμο και έτσι ο Παύλος απαλλάχθηκε. Στην ίδια θέση μάλιστα χτίστηκαν κατά τη βυζαντινή εποχή χριστιανικές εκκλησίες.

Όσον αφορά στο λιμάνι των Κεγχρεών, ένα από τα μεγαλύτερα του αρχαίου κόσμου αφού ήταν έκτασης 30 στρεμμάτων, είχε διαμορφωθεί κατά τον 1ο αι. μ.Χ. και σε αυτό αποβιβάστηκε αλλά και από αυτό αναχώρησε εν συνεχεία το 51 μ.Χ. για την Έφεσο ο Απόστολος Παύλος. Εκεί ο Απόστολος Παύλος ίδρυσε την Εκκλησία των Κεγχρεών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο