
Καταγγελίες για καταστροφή αρμενικών μνημείων από το Αζερμπαϊτζάν
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας καταγγέλλει πως ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε μία οργανωμένη επιχείρηση καταστροφής των αρχιτεκτονικών μνημείων στο ιστορικό αρμενικό νεκροταφείο του Τζουλφά, στην επαρχία Ναχιτσεβάν στο Αζερμπαϊτζάν.
38
Η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδας καταγγέλλει πως ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν επιδίδεται τις τελευταίες ημέρες σε μία οργανωμένη επιχείρηση καταστροφής των αρχιτεκτονικών μνημείων στο ιστορικό αρμενικό νεκροταφείο του Τζουλφά, στην επαρχία Ναχιτσεβάν στο Αζερμπαϊτζάν.
Στο νεκροταφείο αυτό, προστίθεται στην ανακοίνωση, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή εδώ και 12 αιώνες, έχουν καταγραφεί από το 1648 10.000 περίπου σταυρόπετρες, χαρακτηριστικά δείγματα της αρμενικής πολιτιστικής κληρονομιάς, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο χώρο αυτό από τον 8ο αιώνα μΧ.
Οι σταυρόπετρες, οι οποίες αποτελούν μοναδικής σπουδαιότητας αρχιτεκτονικά μνημεία παγκοσμίου ενδιαφέροντος, βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της σημερινής Αρμενίας, αλλά και γειτονικών στην Αρμενία κρατών λόγω της επί χιλιετίες παρουσίας των Αρμενίων στις περιοχές αυτές.
Το 2002, σημειώνει η Αρμενική Επιτοπή, η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν προχώρησε στην καταστροφή χιλιάδων σταυρόπετρων στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ σήμερα ενθαρρυμένη από την «ανοσία» της διεθνούς κοινότητας, προχωρά στην ολοκλήρωση του βανδαλισμού, στέλνοντας τάγματα του αζερικού στρατού για να καταστρέψουν ό,τι είχε απομείνει.
Η κυβέρνηση της Αρμενίας μέσω του υπουργού Εξωτερικών προχώρησε άμεσα στην αποστολή καταγγελίας προς το γενικό διευθυντή της UNESCO, ζητώντας την παρέμβαση του για να σταματήσει ο βανδαλισμός και να περισωθεί ό,τι έχει απομείνει.
Παράλληλα, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή στέλνει επιστολή διαμαρτυρίας στον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα και ενημερωτικές για τα γεγονότα επιστολές στην ελληνική κυβέρνηση, στο Κοινοβούλιο, στους Έλληνες ευρωβουλευτές, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στον ΟΑΣΕ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ,ΜΠΕ
- Το εύκολο λάθος που κάνουν αρκετοί οδηγοί και κινδυνεύουν με πρόστιμο 350 ευρώ
- Η διπλωματία Τραμπ περιλαμβάνει πολύ Truth Social – Βομβαρδισμός αναρτήσεων με την εκεχειρία να λήγει
- Aldeas – Πρεμιέρα στην Αγία Έδρα για την τελευταία εξομολόγηση του Πάπα Φραγκίσκου στον Μάρτιν Σκορσέζε
- Το σχέδιο για να επιβάλλουν τον Λανουά
- Κεφαλονιά: Η μαύρη περούκα και τα μηνύματα που αντάλλαξε η Μυρτώ με τον σύντροφό της λίγες ώρες πριν πεθάνει – Νέες αποκαλύψεις
- Μπλόκο του ΣτΕ στην επέκταση ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην παραλία Μύτακας της Μήλου
- Εγκρίθηκε στην ΕΕ το συνδυαστικό εμβόλιο της Moderna για Covid και γρίπη
- «Παραμένει και του χρόνου στη Λίβερπουλ ο Άρνε Σλοτ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 21.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/jeferson-argueta-D5Rx0KghFNg-unsplash-1-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442