«Έφυγε» στα 97 του χρόνια ο μεγάλος μαέστρος Οδυσσέας Δημητριάδης
Πέθανε τη Μεγάλη Πέμπτη σε ηλικία 97 ετών, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου διέμενε, ο αρχιμουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα την Τρίτη στην Όπερα της Τιφλίδας και ακολούθησε η ταφή του.
Πέθανε τη Μεγάλη Πέμπτη σε ηλικία 97 ετών, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, όπου διέμενε, ο αρχιμουσικός Οδυσσέας Δημητριάδης. Η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα την Τρίτη στην Όπερα της Τιφλίδας και ακολούθησε η ταφή του.
Ο Οδυσσέας Δημητριάδης, γεννημένος στο Βατούμ της Ρωσίας το 1908, διετέλεσε αρχιμουσικός της ορχήστρας των Μπολσόι, αλλά και της όπερας της Τιφλίδας.
Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως αρχιμουσικός το 1937 στο Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Γεωργίας, ενώ από το 1952 ώς το 1965 διετέλεσε πρώτος αρχιμουσικός του θεάτρου.
Από τότε εγκαταστάθηκε στη Μόσχα, όπου από το 1965 ώς το 1973 εργάστηκε ως αρχιμουσικός στο θέατρο Μπολσόι και παράλληλα ως καθηγητής διεύθυνσης ορχήστρας στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι.
Το 1993 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και από τότε διηύθυνε συχνά την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Το 1998 του είχε απονεμηθεί από τη Νομαρχία Αθηνών η τιμητική διάκριση του «Πρεσβευτή του Ελληνισμού», ενώ την προσφορά του τίμησαν πριν από μερικά χρόνια η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στην προσωπικότητα και το έργο του Οδυσσέα Δημητριάδη αναφέρθηκε σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού Κώστας Καραμανλής.
«Στη μακρά ζωή του είχε το μοναδικό προνόμιο να μιλήσει με τη διαπολιτισμική γλώσσα της μουσικής στην καρδιά των λαών της τότε Σοβιετικής Ένωσης, της Ελλάδας και της Γεωργίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι για τους φίλους της μουσικής από όλο τον κόσμο, ο Δημητριάδης ήδη προσμετράται στη χορεία των μεγάλων δασκάλων του αιώνα που πέρασε.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας