Ποικίλες επιδράσεις στον οργανισμό έχει η ανάμειξη των energy drinks με αλκοόλ
Τα δημοφιλή κοκτέλ που περιέχουν αλκοόλ και τονωτικά ποτά μπορεί σε περίπτωση κατάχρησης να έχουν παρενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Παράλληλα όμως έχουν και θετικές επιδράσεις, μετριάζοντας την τοξικότητα του αλκοόλ, αναφέρει το Vita στο τεύχος Μαρτίου.
36
Τα δημοφιλή κοκτέιλ που περιέχουν αλκοόλ και τονωτικά ποτά (energy drinks) μπορεί σε περίπτωση κατάχρησης να έχει παρενέργειες στο καρδιαγγειακό σύστημα. Παράλληλα όμως έχουν και θετικές επιδράσεις, καθώς η τοξικότητα της αλκοόλης μετριάζεται, αναφέρει το Vita στο τεύχος Μαρτίου.
Τα εμφιαλωμένα τονωτικά ποτά περιέχουν διεγερτικές ουσίες, όπως το φυσικό αμινοξύ ταυρίνη και η καφεΐνη, ενώ η δράση του αλκοόλ είναι κατασταλτική.
Αν και οι επιδράσεις της ανάμειξής τους δεν έχει γίνει ακόμα κατανοητή, έχουν καταγραφεί περιστατικά ανεπιθύμητων ενεργειών έπειτα από κατανάλωση μεγάλης ποσότητας. Επίσης, τα κοκτέιλ αυτά μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση, καθώς τόσο η καφεΐνη όσο και το αλκοόλ δρουν διουρητικά.
Όμως σε ορισμένες περιπτώσεις ο συνδυασμός energy drinks με αλκοόλ μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα. Η καφεΐνη εν μέρει προστατεύει από τη μέθη και αποκαθιστά τις κινητικές διαταραχές που προκαλεί το οινόπνευμα. Η ταυρίνη, επίσης, μειώνει την τοξικότητα του αλκοόλ, πιθανώς επιδρά σε ένζυμο του ήπατος που συμμετέχει στο μεταβολισμό της αλκοόλης.
Πάντως, σύμφωνα με μελέτες στην Αυστραλία, τα παιδιά στο στάδιο της ανάπτυξης πρέπει να αποφεύγουν τα τονωτικά ποτά λόγω της επίδρασης της καφεΐνης στο νευρικό σύστημα.
Τα τονωτικά ποτά περιέχουν πολλή ζάχαρη, ενώ η ταυτόχρονη λήψη καφεΐνης και ταυρίνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Εξάλλου, οι ισχυρισμοί των εταιρειών για την τονωτική δράση των energy drinks είναι τις περισσότερες φορές υπερβολικοί.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Χανιά: Συναγερμός για κρούσμα μηνιγγίτιδας σε λύκειο – Στο νοσοκομείο 17χρονη μαθήτρια
- «Βράζουν» για τη διαιτησία του ΑΕΚ – Κραϊόβα οι Ρουμάνοι: «Αστείες αποφάσεις» (pic)
- Αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην Εφορία: Πόσα και…γιατί χρωστούν οι Έλληνες;
- Ινδονησία: Φρικτός θάνατος για 10χρονο – Τον άρπαξε κροκόδειλος ενώ κολυμπούσε με φίλους του
- Meteo: Μόλις το 1% της χώρας καλύπτεται με χιόνι – Κάτω από τον μέσο όρο της περασμένης τετραετίας
- Ο σκύλος σάς γυρνάει την πλάτη του – Τι δηλώνει αυτή η συμπεριφορά
- ΗΠΑ Vs Κίνας: Η νηνεμία πριν την καταιγίδα
- Μεγάλη άνοδος για την ΑΕΚ στο ranking της UEFA – Ιστορική συγκομιδή για την «Ένωση»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442