Η Microsoft επενδύει στις «Ευρωεπιστήμες» σε συνεργασία με την ΕΕ
Ο Μπιλ Γκέιτς παρουσίασε την Τετάρτη ένα πρόγραμμα της εταιρείας του για την προώθηση της καινοτομίας στην Πληροφορική και τις επιστήμες γενικότερα, σε συνεργασία με την Κομισιόν. Από την πρωτοβουλία θα προκύψει ένα δίκτυο από ερευνητικά κέντρα αριστείας.
Ο πρόεδρος της Microsoft Μπιλ Γκέιτς παρουσίασε την Τετάρτη ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα της εταιρείας του για την προώθηση της καινοτομίας στην Πληροφορική και τις επιστήμες γενικότερα, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από την «Πρωτοβουλία ΕυρωΕπιστημών», ανέφερε ο Γκέιτς σε ομιλία του στο ετήσιο Gοvernment Leader Forum στην Πράγα, θα προκύψει ένα δίκτυο από ευρωπαϊκά κέντρα αριστείας συνδεδεμένα με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της ΕΕ, ακολουθώντας το αντίστοιχο μοντέλο στις ΗΠΑ.
Παραθέτοντας αργότερα σε δημοσιογράφους τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του, ο μεγιστάνας του λογισμικού ανέφερε ότι «φέρνοντας την τεχνολογία των υπολογστών πιο κοντά στις επιστήμες, η Πρωτοβουλία Ευρωεπιστημών θα επιταχύνει την πρόοδο σε τομείς-κλειδιά όπως οι βιολογικές και φυσικές επιστήμες, τη μηχανική και τη γεωργία».
«Το λογισμικό είναι πλέον βασικό εργαλείο για πολλούς τύπους έρευνας» επεσήμανε ο Γκέιτς.
Η πρωτοβουλία υποστηρίζει τη Στρατηγική της Λισαβόβας, ένα σχέδιο της ΕΕ με στόχο να καταστήσει την κοινότητα την πλέον ανταγωνιστική οικονομία έως το 2010. Η στρατηγική, της οποίας η υλοποίηση καθυστερεί να ξεκινήσει, προβλέπει αύξηση των κονδυλίων για παιδεία, έρευνα και ανάπτυξη και περιορισμό της γραφειοκρατόας.
Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, η Microsoft θα επενδύσει σε ένα δίκτυο ερευνητικών κέντρων που θα συνεργάζονται με ιντιτούτα-κλειδιά της ΕΕ.
Ο πρώτος από τους φορείς του δικτύου θα είναι ένα κέντρο Υπολογιστικής Βιολογίας και Βιολογίας Συστημάτων, το οποίο θα δημουργηθεί στην Ιταλία, σε συνεργασία με την ιταλική κυβέρνηση και το Πανεπιστήμιο του Τρέντο. Η Microsoft θα χρηματοδοτήσει το έργο κατά 40%.
Μνηνόνιο κατανόησης για το νέο ίδρυμα υπαγράφη την Τετάρτη στην Πράγα από τον Γκέιτς και την Ιταλίδα υπουργό Παιδείας Λετίτσια Μοράτι. Μία ημέρα νωρίτερα, Ο Γκέιτς είχε συνομιλίες στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους επιτρόπους βιομηχανίας και εμπορίου.
Ο Γκέιτς, πάντως, αρνήθηκε να αποκαλύψει τους οικονομικούς όρους της πρωτοβουλίας, με το αιτιολογικό ότι βρίσκεται ακόμα στα αρχικά στάδια και στο μέλλον ίσως αποφασίσουν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες στην Αμερική και την Ασία.
«Ξεκινάμε το πρόγραμμα στην Ευρώπη αλλά εξετάζουμε το κατά πόσο θα πρέπει να υλοποιήσουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα στις ΗΠΑ ή την Ασία. Πιστεύουμε ότι στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια γίνεται θαυμάσια δουλειά και πιστεύουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε, το λογοσμικό να βοηθήσει την επιστήμη» είπε.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας