Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κλείνει το εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας Media Lab Europe

Κλείνει το εργαστήριο υψηλής τεχνολογίας Media Lab Europe

To Εργαστήριο Μέσων του Δουβλίνου, παράρτημα του ομώνυμου εργαστηρίου στο αμερικανικό ΜΙΤ, θα διακόψει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης κονδυλίων. Το ίδρυμα παρήγαγε μια σειρά από πρωτοποριακές -και ανεφάρμοστες- ιδέες για την επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής.

36

To Εργαστήριο Μέσων του Δουβλίνου, παράρτημα του διάσημου ομώνυμου εργαστηρίου στο αμερικανικό ΜΙΤ, θα διακόψει τη λειτουργία του από την 1η Φεβρουαρίου λόγω έλλειψης κονδυλίων.

To Media Lab Europe δημιουργήθηκε το 2000 από το Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης και την ιρλανδική κυβέρνηση, με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών για την επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής. Οι ιδρυτές του ήλπιζαν επίσης ότι το εργαστήριο θα προσέλκυε στο Δουβλίνο μικρές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας.

Το εργαστήριο υποτίθεται ότι θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενο, ωστόσο απέτυχε να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες επενδύσεις από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως αναφέρει την Τρίτη το BBC, το Media Lab Europe εξηγεί σε ανακοίνωσή του ότι ούτε η ιρλανδική κυβέρνηση ούτε το MIT προτίθενταν να το χρηματοδοτήσουν.

Όπως σχολίασε ο Σάιμον Τζόουνς, διευθυντής του εργαστηρίου, το Media Lab Europe δεν κατάφερε να επιζήσει λόγω των μακροπρόθεσμων συνεπειών της ύφεσης που έπληξε τις εταιρείες του Διαδικτύου πριν από μερικά χρόνια.

Στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του, το εργαστήριο παρήγαγε μια σειρά από πρωτοποριακές ιδέες για την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τους υπολογιστές. Πολυάριθμες ερευνητικές ομάδες ανέπτυξαν ασυνήθιστες τεχνολογίες, όπως βραχιόλια που μεταδίδουν πληροφορίες για τον κάτοχό τους σε κάθε χειραψία και έξυπνα εμφυτεύματα δοντιών.

Μόνο τους τελευταίους μήνες, το εργαστήριο κατέθεσε 14 αιτήσεις για διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Οι περισσότερες από τις ιδέες αυτές ήταν πάντως απίθανο να βρουν πρακτικές εφαρμογές στο άμεσο μέλλον.

Το Media Lab Europe στεγαζόταν σε μια πρώην ζυθοποιία και απασχολούσε περίπου 100 εργαζόμενους και φοιτητές. Περίπου 50 θα μείνουν τώρα χωρίς εργασία.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το 2003 το εργαστήριο είχε έσοδα 2,56 εκατομμύρια. ευρώ, τη στιγμή που τα έξοδά του ήταν 8,16 εκατομμύρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο