Αυξάνονται οι πωλήσεις βιομηχανικών και οικιακών ρομπότ
Σημαντικά αυξημένες είναι φέτος οι πωλήσεις ρομπότ, δείχνει η Παγκόσμια Απογραφή Ρομποτικής για λογαριασμό του ΟΗΕ. Οι έξυπνες μηχανές που εργάζονται σε εργοστάσια, επωμίζονται οικιακές εργασίες ή ψυχαγωγούν την οικογένεια έφτασαν τα 1,4 εκατομμύρια.
36
Σημαντικά αυξημένες είναι φέτος οι πωλήσεις ρομπότ, δείχνει η τελευταία καταμέτρηση για λογαριασμό του ΟΗΕ. Σύμφωνα με την φετεινή Παγκόσμια Απογραφή Ρομποτικής, οι έξυπνες μηχανές που εργάζονται σε εργοστάσια, επωμίζονται οικιακές εργασίες ή αναλαμβάνουν την ψυχαγωγία της οικογένειας έφτασαν τα 1,4 εκατομμύρια.
Το πρώτο εξάμηνο του 2003 οι παραγγελίες βιομηχανικών ρομπότ αυξήθηκαν κατά 26%, ένδειξη ότι η αγορά ξεπερνά την ύφεση του 12% που παρατηρήθηκε πέρυσι.
Σήμερα περίπου 770.000 ρομπότ εργάζονται σε εργοστάσια, ενώ τα ρομπότ ψυχαγωγίας, όπως το ρομπότ-σκύλος Aibo της Sony φθάνουν τα 550.000.
Η έκθεση των 380 σελίδων, για λογαριασμό της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη του ΟΗΕ και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής, αναφέρει ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου πωλήθηκαν παγκοσμίως 88.000 ρομπότ.
Οι παραγγελίες από αμερικανικές και ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, αυξημένες σε σχέση με πέρυσι 35 και 35 τοις εκατό αντίστοιχα, αντισταθμίζουν τη συνεχιζόμενη πτώση των πωλήσεων στην Ιαπωνία.
Ο ρομποτικός «πληθυσμός» της ασιατικής χώρας παραμένει πάντως ο μεγαλύτερος στον κόσμο. Το 2002 περίπου 350.000 ρομπότ εργάζονταν για την ιαπωνική βιομηχανία.
Στην ΕΕ υπάρχουν σήμερα 240.000 ρομπότ, από τα οποία τα μισά στη Γερμανία και τα υπόλοιπα στην Ιταλία, τη Βρετανία και την Ισπανία. Η Βόρειος Αμερική συνεχίζει να υστερεί, με μόλις 104.000 ρομπότ.
Όσον αφορά τα οικιακά ρομπότ, κυρίως έξυπνες ηλεκτρικές σκούπες και μηχανές για το κούρεμα του γκαζόν, η ζήτηση αυξάνεται σημαντικά. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν από τις 20.000 το 2002 στις 33.000 πέρυσι.
Μέχρι το 2006 εκτιμάται ότι θα βρίσκονται σε λειτουργία 400.000 ρομποτικές σκούπες και 125.000 ρομποτικές μηχανές του γκαζόν.
Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση του αριθμού των ρομπότ οφείλεται στη βελτίωση της αξιοπιστίας, την τελειοποίηση της λειτουργικότητας και τη μείωση του κόστους: Το μέσο ρομπότ που πωλήθηκε το 2002 κόστισε πέντε φορές λιγότερο από ό,τι ένα ρομπότ με τις ίδιες ικανότητες το 1990.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Τιμωρία της UEFA στη Ρεάλ Μαδρίτης για ρατσιστική συμπεριφορά των φιλάθλων της
- ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής την Δευτέρα
- Mετά το βραβείο GLAAD του Heated Rivalry στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μέγας Αλέξανδρος επελαύνει στο Netflix
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό και καταρρέουν πολυκατοικίες
- Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Youth Pass
- Στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ο Πάσπαλι
- Δεν παίζει τελικά ο Λεσόρ – Η 12άδα του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι στο ΣΕΦ
- Η 12άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι: Οριστικά εκτός ο Μόρις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/andrey-novik-hc9Rwbma-Jk-unsplash-1-315x220.jpg)
















































![Κυνισμός χωρίς όρια: Ο Λευκός Οίκος «διαφημίζει» την επιχείρηση στο Ιράν με… Grand Theft Auto [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-1-315x220.jpg)









![Ιράν: Η στιγμή αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης κοντά σε σχολείο αρρένων – Ένα παιδί σκοτώθηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442