Από κατάθλιψη πάσχουν δύο στα δέκα άτομα – Ιδιαίτερα επιρρεπείς οι ηλικιωμένοι
Δύο στα δέκα άτομα, που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων παρουσιάζουν εκτός από την πάθησή τους και συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη Νευρολογία και Ψυχιατρική.
51
Δύο στα δέκα άτομα, που επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων παρουσιάζουν εκτός από την πάθησή τους και συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Εταιρεία Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τη Νευρολογία και Ψυχιατρική.
Η κατάθλιψη εκδηλώνεται με αϋπνία, ανορεξία, ατονία και εκφράζεται συνήθως με άγχος ή κούραση, αλλαγή των συνηθειών διατροφής, ασταθή ψυχολογική κατάσταση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και τάσεις κοινωνικής απομόνωσης.
Ιδιαίτερα επιρρεπή στην κατάθλιψη είναι τα άτομα της τρίτης ηλικίας. Στην Ελλάδα το 11-26% των ηλικιωμένων στο γενικό πληθυσμό εμφανίζουν κατάθλιψη, ενώ σε ιδρύματα, γηροκομεία κλπ. το ποσοστό αυτό φτάνει και το 50%.
Βασικό επιβαρυντικό στοιχείο της ψυχικής υγείας των υπερηλίκων, όπως επισημάνθηκε, είναι οι παρεμπίπτουσες σωματικές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες, καρκίνος, ρευματοπάθειες, που απογοητεύουν και αποθαρρύνουν περισσότερο το άτομο, ενώ από οικογενειακής και κοινωνικής πλευράς τεράστια σημασία αποδεικνύεται ότι έχει η μοναξιά των ηλικιωμένων, οι οποίοι στο ρυθμό της σύγχρονης ζωής και τη διάλυση των πολυμελών οικογενειών, εγκαταλείπονται μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Οι σύγχρονες ψυχιατρικές υπηρεσίες διαθέτουν σήμερα τα μέσα για έγκαιρη υποβοήθηση των καταθλιπτικών, τόσο με νεότερα φάρμακα, απαλλαγμένα από σοβαρές παρενέργειες, όσο και με ψυχοθεραπευτικές μεθόδους, για να μπορεί να εκδηλώσει και να τακτοποιήσει ο ασθενής τα προβλήματά του.
ΑΠΕ,health.in.gr
- Τιμωρία της UEFA στη Ρεάλ Μαδρίτης για ρατσιστική συμπεριφορά των φιλάθλων της
- ΕΕ: Τηλεδιάσκεψη Φον ντερ Λάιεν και Αντόνιο Κόστα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής την Δευτέρα
- Mετά το βραβείο GLAAD του Heated Rivalry στην Αρχαία Ελλάδα: Ο Μέγας Αλέξανδρος επελαύνει στο Netflix
- Σοκαριστικό βίντεο: Η στιγμή που το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Βηρυτό και καταρρέουν πολυκατοικίες
- Ανοίγει η πλατφόρμα για αιτήσεις στο Youth Pass
- Στο ΣΕΦ για το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός ο Πάσπαλι
- Δεν παίζει τελικά ο Λεσόρ – Η 12άδα του Παναθηναϊκού για το ντέρμπι στο ΣΕΦ
- Η 12άδα του Ολυμπιακού για το ντέρμπι: Οριστικά εκτός ο Μόρις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 06.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/andrey-novik-hc9Rwbma-Jk-unsplash-1-315x220.jpg)
















































![Κυνισμός χωρίς όρια: Ο Λευκός Οίκος «διαφημίζει» την επιχείρηση στο Ιράν με… Grand Theft Auto [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-1-315x220.jpg)









![Ιράν: Η στιγμή αμερικανοϊσραηλινής επίθεσης κοντά σε σχολείο αρρένων – Ένα παιδί σκοτώθηκε [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/Sans-titre-1-315x220.jpg)
















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442