Νανοχειρουργική με λέιζερ εφαρμόζεται σε μεμονωμένα κύτταρα
Μια μικροσκοπική δέσμη λέιζερ που μπορεί να εξαερώσει συστατικά ζωντανών κυττάρων χωρίς να τα σκοτώσει αναπτύχθηκε από Αμερικανούς ερευνητές. Η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για απόλυτα ακριβείς χειρουργικές επεμβάσεις.
36
Μια μικροσκοπική δέσμη λέιζερ που μπορεί να εξαερώσει συστατικά ζωντανών κυττάρων χωρίς να τα σκοτώσει αναπτύχθηκε από Αμερικανούς ερευνητές. Η τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για απόλυτα ακριβείς χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και σε πειράματα για τη μελέτη της λειτουργίας των κυττάρων.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το λέιζερ για να καταστρέψουν πρωτεΐνες του κυτταρικού σκελετού, να εξαερώσουν ένα μιτοχόνδριο και να κόψουν συνδέσεις από νευρικά κύτταρα χωρίς να τα σκοτώσουν. Η μέθοδος είναι η μόνη που επιτρέπει στους επιστήμονες να επεμβαίνουν σε μεμονωμένα οργανίδια του κυττάρου χωρίς να καταστρέφουν τις γειτονικές δομές.
Όπως εξηγεί ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Nature, Ο Δρ Έρικ Μάζουρ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέπτυξαν το λέιζερ για να δημιουργήσουν μικροσκοπικές τρύπες σε επιφάνειες από γυαλί, για εφαρμογές όπως η αποθήκευση δεδομένων.Διαπίστωσαν όμως ότι η τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε μεμονωμένα, ζωντανά κύτταρα. Η συσκευή «νανοχειρουργικής με λέιζερ», όπως την ονομάζουν, εστιάζει με ακρίβεια στο εσωτερικό των κυττάρων. Εκπέμπει έναν ισχυρό παλμό φωτός που διαρκεί ένα εκατομμυριοστό του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
Αν και σύντομος, ο παλμός μπορεί να ανεβάσει τοπικά τη θερμοκρασία σε αστρονομικές τιμές. Ό,τι βρεθεί στην εστία της δέσμης εξαερώνεται, ενώ το υπόλοιπο κύτταρο δεν προλαβαίνει να υποστεί βλάβες.
Ο Μάζουρ θα παρουσιάσει την εφεύρεσή του αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο Frontiers in Optics στην Αριζόνα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνεχώς στο τρέξιμο: Από πότε έγινε τόσο δύσκολο το διάλειμμα;
- Σάρωσε τη χώρα η κακοκαιρία: Πλημμύρες, εγκλωβισμοί, καταστροφές – Ισχυρές καταιγίδες σε 5 περιοχές πριν υποχωρήσει
- Capital Clean Energy Carriers: Οδηγώντας τις εξελίξεις στη μεταφορά LNG παγκοσμίως
- Alter Ego Media: Ενας χρόνος από την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών
- Συνταγή: Βελούδινη μπιζελόσουπα
- Προβλήματα στις ΗΠΑ από τη χιονιοθύελλα
- Mobility training: Η προπόνηση – ορισμός της ευεξίας
- Ιαπωνία: Εντοπίστηκαν σπάνιες γαίες στη διάρκεια θαλάσσιας αποστολής σε μεγάλος βάθος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 02.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442