Στο «μικροσκόπιο» του ΠΟΥ παραμένει ο ιός της ευλογιάς, υπό το φόβο της βιοτρομοκρατίας
Υπό το βάρος της αυξανόμενης ανησυχίας για τη βιοτρομοκρατία, ο ΠΟΥ ανέβαλε την καταστροφή των τελευταίων αποθεμάτων του ιού της ευλογιάς, ώστε να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για την ανάπτυξη νέων εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών κατά της ασθένειας.
Ανταποκρινόμενος στην αυξανόμενη ανησυχία γύρω από τη βιοτρομοκρατία, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφάσισε να αναβάλλει την καταστροφή των τελευταίων αποθεμάτων του ιού της ευλογιάς προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες για την ανάπτυξη νέων αποτελεσματικότερων εμβολίων και θεραπευτικών αγωγών κατά της ασθένειας.
Όπως μεταδίδει το BBC, στην ετήσια συνάντηση των εκπροσώπων των 191 κρατών-μελών του ΠΟΥ στη Γενεύη, εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση διατήρησης των αποθεμάτων του ιού, τα οποία βρίσκονται αποθηκευμένα σε δύο κέντρα: στο Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ και στο εργαστήριο Vector στη Ρωσίας.
Το 2002 είχε οριστεί ως έτος καταστροφής των αποθεμάτων, καθώς επισήμως η ευλογιά θεωρείται ότι έχει εξαλειφθεί εδώ και είκοσι πέντε χρόνια.
Μετά την απόφαση του ΠΟΥ, δεν έχει οριστεί νέα ημερομηνία καταστροφής του ιού. Η ανάγκη διεξαγωγής περαιτέρω επιστημονικών ερευνών για την αντιμετώπιση της ευλογιάς προέκυψε εξαιτίας πέντε θανατηφόρων κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, μετά τις τρομοκρατικές επίθεσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Ο Αμερικανός υφυπουργός Υγείας, Κένεθ Μπερνάρντ, μιλώντας στο ΒΒC, τόνισε ότι η πιθανότητα απελευθέρωσης του ιού της ευλογιάς είναι ένα ζήτημα που μπορεί να απειλήσει την κρατική αλλά και τη διεθνή ασφάλεια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευλογιά, αν και έχει εξαλειφθεί, κατά το παρελθόν οδήγησε στο θάνατο εκατομμύρια άτομα, ενώ προκάλεσε σοβαρές και ανεπανόρθωτες βλάβες σε όσους επιβίωσαν.
Το υπάρχον εμβόλιο κατά της ευλογιάς, το οποίο δεν χορηγείται πλέον, προκαλεί ανοσία κατά του ιού, αλλά δεν ενδείκνυται για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, για ανοσοκατεσταλμένα άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και για πάσχοντες από ΑΙDS.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας