Η AMD θα σταματήσει να κατασκευάζει τους (φθηνούς) Duron μέχρι το τέλος του 2002
Μέχρι το τέλος του 2002, οι επεξεργαστές AMD Duron θα έχουν ολοκληρώσουν την κούρσα τους στην αγορά των φθηνών επεξεργαστών για PC. Τη θέση τους θα πάρει ο Athlon, ο σημερινός κορυφαίος επεξεργαστής του Τεξανού κατασκευαστή.
Πρόσφατα, δύο από τα ηγετικά στελέχη της AMD, o Τζέρι Σάντερς και ο Έκτορ Ρούιζ αποκάλυψαν τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. Σε αυτά δεν περιλαμβάνεται ο Duron…
Ο Duron, στον οποίο η ΑΜD οφείλει σήμερα το 42% των πωλήσεων των τσιπ της, θεωρείται ότι θα έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις ως το τέλος του χρόνου αλλά και από την περιορισμένη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει να τον κατασκευάζει.
Κι αυτό διότι το πλέον προηγμένο τεχνολογικά εργοστάσιό της, στη Δρέσδη, θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της επόμενης γενιάς των επεξεργαστών της: τους «Hammer». Στη Δρέσδη κατασκευάζονται σήμερα οι επεξεργαστές Athlon. Όμως, από το 2003 η κατασκευή τους θα μεταφερθεί στα εργοστάσια της UMC, του μεγάλου ταϊβανέζου κατασκευαστή με τον οποίο συνεργάζεται η AMD.
Όσο για το δεύτερο εργοστάσιο της AMD, στο Όστιν του Τέξας, αυτό υπόκειται σε αλλαγές για να αρχίσει να κατασκευάζει μόνο τσιπ μνήμης flash από το τέλος του έτους. Εκεί κατασκευάζεται σήμερα ο Duron.
Σύμφωνα με τον Τζ.Σάντερς, η απόφαση δεν θα βλάψει την AMD. «Οι Athlon και οι Duron μοιάζουν, και η κατασκευή τους κοστίζει περίπου το ίδιο στην εταιρεία», δηλώνει στο CΝet o απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος της AMD. «Οι μόνες διαφορές τους είναι η χωρητικότητα της λανθάνουσας μνήμης που έχουν ενσωματωμένη στο τσιπ (L2 cache) και η ταχύτητα του βασικού διαύλου επικοινωνίας με τα άλλα υποσυστήματα της κεντρικής μονάδας». Οι Athlon έχουν περισσότερη L2 και ταχύτερο δίαυλο από τους Duron.
Όσο για τους αναμενόμενους επεξεργαστές που είναι γνωστοί με την κωδική ονομασία «Hammer», ο Σάντερς και ο αντικαταστάτης του από την προσεχή Τετάρτη, Έκτορ Ρούιζ, συμφώνησαν ότι θα είναι έτοιμοι μέχρι το τέλος του έτους. Η μαζική παραγωγή τους θα ξεκινήσει το 2003.
Η νέα αρχιτεκτονική των Hammer, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, θα έχει υψηλές επιδόσεις στις σημερινές εφαρμογές 32bit και θα ανοίξει το δρόμο για τις μελλοντικές εφαρμογές 64bit.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας