Η Κομισιόν εγκαλεί την Ελλάδα για καθυστέρηση στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων
Επτά κράτη-μέλη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δέχτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την τελευταία προειδοποίηση για την καθυστέρηση της εναρμόνισής τους με κοινοτική οδηγία που αφορά στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.
Η Κομισιόν εγκαλεί την πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα, για καθυστέρηση στην εναρμόνιση της εθνικής τους νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία που αφορά στην ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα.
Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Δανία, η Ισπανία και η Φινλανδία δέχτηκαν «αιτιολογημένη γνώμη» – η οποία ισοδυναμεί με τελευταία προειδοποίηση πριν από την προσφυγή- για παράλειψη μεταφοράς στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας που αφορά στα «αιωρούμενα οργανικά σωματίδια» (COV) στην ατμόσφαιρα.
Ορισμένα κράτη-μέλη, ανάμεσα στα οποία η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία και η Ιταλία, παραπέμφθηκαν ήδη για συναφείς λόγους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αρμόδια για το περιβάλλον επίτροπος Μαργκό Βάλστρομ επισήμανε ότι οι σχετικές κοινοτικές οδηγίες έχουν υιοθετηθεί εδώ και τρία με τέσσερα χρόνια, και χαρακτήρισε «απογοητευτικό» το γεγονός ότι τόσες χώρες δεν σέβονται τις δεσμεύσεις τους.
Η Βάλστρομ αιτιολόγησε το «μπαράζ» των κυρώσεων ως μέσο πίεσης προς τα κράτη-μέλη, προκειμένου να εναρμονίσουν την εθνική νομοθεσία τους με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες το συντομότερο δυνατόν.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.