Μέχρι την 1η Ιουνίου θα έχει επικυρώσει το Πρωτόκολλο του Κιότο η ΕΕ
Τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν ότι οι επιταγές της διεθνούς συνθήκης για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου θα είναι δεσμευτικές. Η ΕΕ θα ολοκληρώσει την επικύρωση της συνθήκης μέχρι την 1η Ιουνίου, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Δεσμευτικές για τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα είναι οι επιταγές της διεθνούς συνθήκης για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, όπως αποφάσισαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Περιβάλλοντος των «15».
Η απόφαση «σημαίνει ότι η ΕΕ θα ολοκληρώσει την επικύρωση (της συνθήκης) μέχρι την 1η Ιουνίου» εξήγησε στο Reuters η Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν, εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, .
Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Κιότο, που συντάχθηκε το 1997, η ΕΕ θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 8%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, κατά το διάστημα 2008-2012.
Πάντως, οι ΗΠΑ, ο κύριος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο, για οικονομικούς λόγους. Η απόφαση της κυβέρνησης Μπους σίγουρα καθιστά πιο δύσκολη την ενεργοποίησή της συνθήκης: Για να εξασφαλιστεί το απαιτούμενο ποσοστό συμμετοχής, η συνθήκη θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από όλες σχεδόν τις ανεπτυγμένες χώρες που την έχουν υπογράψει.
Παρά τις διπλωματικές πιέσεις που ασκεί η ΕΕ, η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς δεν έχουν ακόμα πραγματοποιήσει την υπόσχεσή τους να επικυρώσουν το πρωτόκολλο.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας