Ξεκινά την Πέμπτη το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστημών
«Η επιστήμη σε έναν δικτυωμένο κόσμο» είναι το θέμα της φετινής συνάντησης της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) -του μεγαλύτερου οργανισμού γενικής επιστήμης και εκδότη του γνωστού περιοδικού Science.
«Η επιστήμη σε έναν δικτυωμένο κόσμο» είναι το θέμα του «φεστιβάλ» που διοργανώνει φέτος η Αμερικανική Ένωση για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS) -ο οργανισμός που εκδίδει το γνωστό περιοδικό Science.
Η φετινή συγκέντωση της ένωσης ξεκινά την Πέμπτη στη Βοστόνη, με τη συμμετοχή περίπου 750 ομιλητών. Οι ανακοινώσεις που θα γίνουν καλύπτουν όλους τους τομείς του επιστητού, από την κλωνοποίηση και τα βλαστικά κύτταρα μέχρι την αναζήτηση πλανητών σε μακρινά ηλιακά συστήματα. Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, στον κατάλογο των θεμάτων προστέθηκε και ο ρόλος της επιστήμης στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
Ανθρωπος και περιβάλλον
Η συνάντηση, ωστόσο, αναμένεται φέτος να επικεντρωθεί σε θέματα που αφορούν στην παγκόσμια κοινότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, με κυριότερη, ίσως, τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο παγκόσμιο κλίμα. «Το θέμα μας, η επιστήμη σε έναν δικτυωμένο κόσμο (Science in a Connected World) αναγνωρίζει την παγκόσμια κοινότητα, της οποίας είμαστε μέρος, και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε καθώς χτίζουμε έναν κόσμο στον οποίο οκτώ ή εννιά δισεκατομμύρια από εμάς θα μπορούν να ζουν σε σχετική ευημερία, ειρήνη και καλή υγεία» σχολιάζει στο BBC ο πρόεδρος της AAAS Πίτερ Ρέιβεν.
Η ημέρα έναρξης της συνάντησης συμπίπτει φέτος με την ανακοίνωση των μέτρων που θα λάβουν οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών -η κυβέρνηση Μπους αρνείται να υιοθετήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση της εμπομπής των αερίων του θερμοκηπίου. Οι αμερικανοί επιστήμονες που θα μιλήσουν στη συνάντηση θα πρέπει, επομένως, να αναλύσουν τις αμερικανικές θέσεις για το θέμα και να καταθέσουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του φαινομένου της παγκόσμιας θέρμανσης.
Οι προκλήσεις της Βιοηθικής
Τους συνέδρους θα απασχολήσουν σίγουρα και οι εξελίξεις στο χώρο της Βιολογίας και ειδικότερα η δυνατότητα αξιοποίησης των βλαστικών κυττάρων για τη δημιουργία ιστών προς μεταμόσχευση· θέμα αμφιλεγόμενο, ειδικά στις ΗΠΑ. Τα βλάστικά κύτταρα που απομονώνονται από αναπτυσσόμενα έμβρυα μπορούν να δώσουν οποιονδήποτε τύπο ιστού στον ανθρώπινο οργανισμό και, σύμφωνμα με πολλούς επιστήμονες, έχουν το δυναμικό να οδηγήσουν σε επανάσταση την Ιατρική.
Ωστοσο, η αξιοποίηση των εμβρϋικών βλαστικών κυττάρων προϋποθέτει την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων, πρακτική την οποία η αμερικανική κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη -ο αμερικανός πρόεδρος, καθώς και ο νυν υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Τόμι Τόμσον είναι, εξάλλου, γνωστοί πολέμιοι των αμβλώσεων. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αντίθετα, οι έρευνες που αφορούν σε εμβρυικά βλαστικά κύτταρα θεωρούνται, γενικά, αποδεκτές από ηθική άποψη.
Η άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει τις σχετικές έρευνες φαίνεται να έχει εξοργίσει πολλούς επιστήμονες της χώρας και, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στη Βοστόνη, πολλοί ομιλητές θα χρησιμοποιήσουν το βήμα της AAAS για να πιέσουν την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της για το θέμα.
Η AAAS ιδρύθηκε το 1848 είναι σήμερα η μεγαλύτερη κοινότητα γενικής επιστήμης, με περισσότερα από 130.000 μέλη. Το περιοδικό που εκδίδει, το Science, άρχισε να δημοσιεύεται το 1880, με πρωτοβουλία του Τόμας Έντισον. Είναι σήμερα το επιστημονικό περιοδικό με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στις ΗΠΑ και παγκοσμίως.
Για πρώτη φορά, η ζωή του Νίκου Ξυλούρη ανεβαίνει στο θεατρικό σανίδι από τη Stages Network και τα Αθηναϊκά Θέατρα, με το έργο Ο Αρχάγγελος της Κρήτης. Έως τις 31 Ιανουαρίου στο θέατρο ΗΒΗ.
Μια από τις πιο ωραίες φωνές της γενιάς της, η Βιολέτα Ίκαρη επιστρέφει στη δισκογραφία με το EP Σύννεφα Μπαλόνια, αλλά και στον Σταυρό του Νότου στις 26 Δεκεμβρίου.
Φροίξος Φυντανίδης
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας