Ιαπωνική Δίαιτα: Μειώστε τα λιπαρά του οργανισμού σας
Tόσο η Ιαπωνική όσο και η Μεσογειακή Διατροφή αποτελούν δύο από τα πλέον αναγνωρισμένα πρότυπα υγιεινής διατροφής, καθώς συνδέονται με χαμηλά κρούσματα καρδιοπαθειών σε σύγκριση με άλλα διατροφικά μοντέλα. Μια νέα ιαπωνική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Waseda Clinic του Τόκιο, έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούν διαιτολόγιο με χαμηλότερη περιεκτικότητα λιπαρών μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα με την προσθήκη στην καθημερινή τους τροφή μαργαρινών εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες.
Tόσο η Ιαπωνική όσο και η Μεσογειακή Διατροφή αποτελούν δύο από τα πλέον αναγνωρισμένα πρότυπα υγιεινής διατροφής, καθώς συνδέονται με χαμηλά κρούσματα καρδιοπαθειών σε σύγκριση με άλλα διατροφικά μοντέλα. Μια νέα ιαπωνική μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στο Waseda Clinic του Τόκιο, έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούν διαιτολόγιο με χαμηλότερη περιεκτικότητα λιπαρών (κύριο χαρακτηριστικό της ιαπωνικής διατροφής) μπορούν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα με την προσθήκη στην καθημερινή τους τροφή μαργαρινών εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης -παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διάσκεψης στο Ορλάντο, που διοργάνωσε το Federation of American Societies For Experimental Biology (Ομοσπονδία Επιστημονικών Εταιρειών Πειραματικής Βιολογίας των ΗΠΑ)-, η «κακή» LDL χοληστερόλη, ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό 9,1% ακόμη και σε άτομα που ήδη ακολουθούν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως οι Ιάπωνες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ Fady Ntanios, διατροφολόγος στο Τμήμα Λιπιδίων του Unilever Health Institute, «τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για ασθενείς οι οποίοι παρουσιάζουν επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ανώτερα του φυσιολογικού, ενώ ήδη έχουν υιοθετήσει ένα φτωχό σε λιπαρά διαιτολόγιο».
Η μελέτη αυτή επιβεβαίωσε ότι οι μαργαρίνες/spread (φυτικά προϊόντα επάλειψης) που είναι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες και πλούσιες σε πολυακόρεστα (PUFA) λιπαρά, σχετίζονται με τη μείωση των επιπέδων της «κακής» LDL χοληστερόλης σε 53 Ιάπωνες, άνδρες και γυναίκες.
Τα άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη ήταν μέσης ηλικίας (45 ετών) και με επίπεδα χοληστερόλης κάτω από 8mml/L (307mg/dl). Όλοι πρόσθεσαν στο καθημερινό διαιτολόγιό τους 15γρ. μαργαρίνης εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες για μια περίοδο έξι εβδομάδων, χωρίς να μεταβάλλουν καθόλου τις διατροφικές τους συνήθειες και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
«Είναι γνωστό ότι η Ιαπωνία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπαθειών στον κόσμο, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στην Ιαπωνική Διατροφή, η οποία έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα (SAFA) και υψηλή σε πολυακόρεστα (PUFA) λιπαρά. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν τα ευεργετικά οφέλη των εμπλουτισμένων με φυτικές στερόλες μαργαρινών/spread στη δραστική μείωση της χοληστερόλης, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε διατροφικές συνήθειες» επισήμανε ο Δρ Fady Ntanios.
Εξάλλου, σε παρόμοιες διαπιστώσεις έχει καταλήξει και ο κ. Αντώνης Καφάτος, καθηγητής και διευθυντής της Κλινικής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης:
«Η διατροφή αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθειά μας να μειώσουμε την «κακή» LDL χοληστερόλη. Προϊόντα όπως το Becel pro.activ, που μέσα από τα φυσικά συστατικά του, τις φυτικές στερόλες, στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, μειώνουν τη χοληστερόλη, είναι ευπρόσδεκτα στην προσπάθεια να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς».
Η δράση των φυτικών στερολών οφείλεται στο ότι έχουν παρόμοια δομή με τη χοληστερόλη, με αποτέλεσμα να την «ανταγωνίζονται» και να παίρνουν τις θέσεις που τείνει να καταλαμβάνει στα αγγεία, εμπδίζοντας την απορρόφησή της από τον οργανισμό. Οι ίδιες, όμως, δεν απορροφώνται και δεν έχουν καμιά απολύτως επίδραση στα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης.
Ανεξάρτητες κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής η οποία περιλαμβάνει 20-25 γραμμάρια μαργαρίνης/spread εμπλουτισμένης με φυτικές στερόλες την ημέρα, αποδίδει μέση μείωση των επιπέδων της LDL «κακής» χοληστερόλης της τάξης του 10-15% μέσα σε τρεις εβδομάδες, χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης. Επίσης, βελτιώνει το κλάσμα της LDL προς την HDL χοληστερόλη και μειώνει τα επίπεδα της apo-πρωτεΐνης Β.
Η ιδιότητα των φυτικών στερολών να μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, είναι γνωστή από κλινικές μελέτες (ξεπερνούν τις 600) που έχουν πραγματοποιηθεί ήδη από τη δεκαετία του ’50.
Νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν τη δραστική μείωση της χοληστερόλης χάρη στις φυτικές στερόλες
Κλινική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Otago της Ν. Ζηλανδίας παρέχει περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση για το γεγονός ότι οι εμπλουτισμένες με φυτικές στερόλες μαργαρίνες μπορούν να μειώσουν αποτελεσματικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια ημερίδας που έγινε στο Όκλαντ αναφέρονται στο εξής: η «κακή» LDL χοληστερόλη μπορεί να μειωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε άνδρες και γυναίκες με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, μέσα σε τέσσερις εβδομάδες, μέσω της αντικατάστασης του βουτύρου (προϊόν επάλειψης ζωικής προέλευσης) με μια μαργαρίνη/spread (προϊόν επάλειψης φυτικής προέλευσης) εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες.
Η έρευνα του Otago είναι ιδιαίτερα σημαντική με δεδομένες τις διατροφικές συνήθειες των Νεοζηλανδών, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζωικών λιπαρών. Ως γνωστόν, η διατροφή με υψηλή κατανάλωση ζωικών λιπαρών, όπως το βούτυρο, συνδέεται με τις υψηλές τιμές της χοληστερόλης στο αίμα (έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα). Αντίθετα, τα λιπαρά φυτικής προέλευσης, όπως το ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, μαργαρίνη/spread κ.ά., χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά, συμβάλλουν στον έλεγχο της χοληστερόλης.
Σχεδόν, 12.000 ζωές χάνονται στη Νέα Ζηλανδία εξαιτίας των καρδιαγγειακών παθήσεων -αντιπροσωπεύουν το 41% των θανάτων ετησίως. Εξάλλου στη χώρα αυτή παρουσιάζεται η υψηλότερη θνησιμότητα εξαιτίας των νοσημάτων αυτών έναντι της Αυστραλίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.
Τα άτομα που πήραν μέρος στην κλινική έρευνα του Otago υιοθέτησαν ένα υγιεινό διαιτολόγιο, το οποίο περιείχε 25γρ. βουτύρου (ζωικό λιπαρό) ημερησίως. Όταν το αντικατέστησαν με τη μαργαρίνη/spread που περιείχε φυτικές στερόλες, βρέθηκε ότι η LDL «κακή» χοληστερόλη τους είχε μειωθεί κατά μέσο όρο 11,6% σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Τα επίπεδα της HDL «καλής» χοληστερόλης δεν επηρεάστηκαν.
Στην κλινική έρευνα συμμετείχαν πενήντα άτομα, ηλικίας 24-69 ετών, τα οποία δεν λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή για τη μείωση της χοληστερόλης ούτε έπασχαν από νόσημα που επηρέαζε τα επίπεδά της. Ολα τα άτομα στην αρχή της έρευνας είχαν επίπεδα χοληστερόλης υψηλότερα από 5,5mmol/L (211,8mg/dl) -τιμές που είναι κοντά στα μέσα επιθυμητά επίπεδα.
«Οι μαργαρίνες/spread αποτελούν την προτιμότερη εναλλακτική λύση αντί του βουτύρου για τα άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, καθώς περιέχουν χαμηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών που αυξάνουν τη χοληστερόλη, ενώ είναι πλούσιες σε πολυακόρεστα λιπαρά που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης» δήλωσε ο καθηγητής Mann, προσθέτοντας: «Μια κλασική μαργαρίνη/spread πλούσια σε πολυακόρεστα δοκιμάστηκε επίσης στην ίδια έρευνα, προσφέροντας μείωση χοληστερόλης κατά 5% σχεδόν, όταν χρησιμοποιήθηκε αντί του βουτύρου. Βέβαια, η εμπλουτισμένη με φυτικές στερόλες μαργαρίνη έχει πρόσθετα υποχοληστερολαιμικά πλεονεκτήματα».
Η σπουδαιότητα της μείωσης αυτής μεγεθύνεται όταν συνδυαστεί με τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει δείξει ότι μείωση της χοληστερόλης κατά 10% μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια μέχρι και κατά 20% (Law et al British Medical Journal).
Οι φυτικές στερόλες είναι φυσικά φυτικά συστατικά που περιέχονται σε τροφές που τρώμε καθημερινά (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, σπόροι, φυτικά έλαια). Μολονότι η ιδιότητα των φυτικών στερολών να μειώνουν τη χοληστερόλη είναι γνωστή για περισσότερα από 40 χρόνια, o εμπλουτισμός προϊόντων καθημερινής διατροφής, όπως οι μαργαρίνες/spread, με φυτικές στερόλες είναι πρόσφατο επίτευγμα.
Οι φυτικές στερόλες μειώνουν/εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο, γεγονός που συνεπάγεται τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
Αυτές οι νέας γενιάς μαργαρίνες αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προόδου στη διαιτολογική αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας (υψηλή χοληστερόλη αίματος). Το σπουδαιότερο είναι ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα είναι σε θέση να ελέγξουν τα επίπεδα χοληστερόλης μέσω της διατροφής.