Στα ύψη οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα – Στροφή στα ποιοτικά ακίνητα
Πάνω από 600.000 ευρώ για την αγορά εξοχικών κατοικιών χρειάζεται, ενίοτε, να δαπανήσουν οι ενδιαφερόμενοι στην Ελλάδα
Ξεκάθαρη είναι φέτος η προτίμηση των ξένων αγοραστών εξοχικών κατοικιών για ακριβότερες και πολυτελέστερες κατασκευές, καθώς έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό εκείνων που προτιμούν ακίνητα άνω των 600.000 ευρώ. Παρότι οι τιμές καταγράφουν ήδη σημαντική άνοδο, οι αγοραστές από το εξωτερικό συνεχίζουν να αξιολογούν ως πολύ θετικές τις προοπτικές της ελληνικής αγοράς και της αξίας που αυτή προσφέρει.
Έτσι, στρέφονται σε όλο και πιο ποιοτικά ακίνητα, προκειμένου να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής τους, αποκτώντας το σπίτι των «ονείρων» τους. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα από την νέα ανάλυση των τάσεων στην αγορά εξοχικής κατοικίας από την Elxis-At Home in Greece (www.elxis.com), ηγέτιδα εταιρεία στην πώληση εξοχικών κατοικιών σε ξένους αγοραστές.
Η εξοχική κατοικία
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2025, η μέση τιμή πώλησης μιας νεόδμητης εξοχικής κατοικίας, ανέρχεται σε 420.000 ευρώ, από 360.000 ευρώ το 2024. Πρόκειται για μια αύξηση κατά 17%, η οποία όμως δεν φαίνεται να έχει αρνητική επίδραση στην ζήτηση από το εξωτερικό, καθώς αυτή παραμένει σταθερά υψηλή. «Η αγορά δεν φουσκώνει, αλλά ωριμάζει. Μια ετήσια αύξηση τιμών με ρυθμό 8% – 10% κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια, δείχνει ότι η ελληνική αγορά έχει πλέον αποκτήσει διάρκεια, βάθος και χαμηλό ρίσκο», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Elxis, κ. Γιώργος Γαβριηλίδης.
Το 44% των αγοραστών εντάσσεται στην μεσαία και πολυπληθέστερη κατηγορία, που επιλέγει κατοικίες από 300.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ
Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι το ότι φέτος, η αγορά δείχνει να έχει αλλάξει επίπεδο. «Αν δούμε τα στοιχεία, το 2025, το 23,7% των αγοραστών, δηλαδή ένας στους τέσσερις, αγοράζει πλέον κατοικία αξίας άνω των 600.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Γαβριηλίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, το 2024, μόλις το 7,9% των πωλήσεων εξοχικών κατοικιών, αφορούσε ακίνητα άνω των 600.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα ανεβαίνει κατηγορία κι από αγορά ευκαιριών, μετατρέπεται σε αγορά εμπιστοσύνης και σταθερότητας.
Το 44% των αγοραστών εντάσσεται στην μεσαία και πολυπληθέστερη κατηγορία, που επιλέγει κατοικίες από 300.000 ευρώ έως 600.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσοστό σταθερό σε σχέση με πέρσι. Αντιθέτως, τα πιο οικονομικά ακίνητα, αξίας χαμηλότερης των 300.000 ευρώ, προτιμώνται φέτος από το 32,2% των αγοραστών, από 36,8% το 2024.
Οι περιοχές
Η Elxis-At Home in Greece συνεργάζεται με developers σε Κρήτη, Ρόδο, Πελοπόννησο, Ιόνιο και Κυκλάδες, ώστε να προωθεί αποκλειστικά κατοικίες με ξεκάθαρη νομική εικόνα και πιστοποιημένη ποιότητα. Αυτό τις καθιστά και πολύ πιο εύκολα μεταβιβάσιμες στο μέλλον, καθώς, μπορούν να ολοκληρωθούν συναλλαγές ακόμα και σε διάστημα 2-6 εβδομάδων, αντί για 2-6 μήνες που απαιτείται παραδοσιακά για μια αγοραπωλησία στην Ελλάδα. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης, «πάνω από το 50% των πωλήσεών μας είναι off-plan, δηλαδή κατοικίες που αγοράζονται πριν ολοκληρωθούν. Αυτό δεν συμβαίνει παρά μόνο όταν υπάρχει πραγματική εμπιστοσύνη — στην εταιρεία και στη χώρα».
Ρόλο στην αλλαγή των προτιμήσεων των αγοραστών και την στροφή σε πιο πολυτελείς κατοικίες, διαδραματίζει ασφαλώς και η προσφορά όλο και περισσότερων ποιοτικών έργων.
Όπως ανέφερε ο κ. Γαβριηλίδης, στο συνέδριο για το εγχώριο real estate, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης «Οικοδομή 2025», «τα νέα έργα που επιλέγουμε, τα σχεδιάζουμε από κοινού με τους κατασκευαστές, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια επιλογής: θέα, ιδιωτικότητα, προσβασιμότητα από το εξωτερικό και απόσταση από τη θάλασσα. Με αυτά τα κριτήρια αναζητούμε αξιόπιστους κατασκευαστές σε περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις και δημιουργούμε νέα projects πάνω στις προδιαγραφές που γνωρίζουμε ότι ζητούν οι πελάτες μας».
Σύμφωνα με τον CEO της Elxis, οι κατοικίες που συνδυάζουν ιδία χρήση, καλή απόδοση και υπεραξία στην πώληση, καθοδηγούν τη ζήτηση και διαμορφώνουν σταδιακά την προσφορά. «Οι αγοραστές δεν ξεκινούν πλέον λέγοντας “θέλω μόνο Κρήτη ή μόνο Πάρο”. Ξεκινούν λέγοντας “θέλω ένα σπίτι που να είναι σωστό – νομικά, τεχνικά και λειτουργικά”», κατέληξε.
Πηγή: ΟΤ
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)



















![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes7-315x220.jpg)

![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-315x220.jpg)



















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442