Ο Μακρόν ποντάρει ξανά στον Λεκορνί – «Θα αναλάβω τις ευθύνες» λέει, αν αποτύχει ο παραιτηθείς πρωθυπουργός
Ραγδαίες εξελίξεις μετά την παραίτηση του νέου πρωθυπουργού στη Γαλλία λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.
Βαθαίνει διαρκώς η πολιτική κρίση στη Γαλλία, καθώς ο Σεμπαστιάν Λεκορνί, παραιτήθηκε από πρωθυπουργός μόλις 27 ημέρες μετά τον διορισμό του από τον Εμανουέλ Μακρόν και μόλις 12 ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος στη Γαλλία. Η Γαλλία, όπως επισημαίνουν και τα γαλλικά ΜΜΕ, έζησε μια «πολιτικά τρελή μέρα». Και πλέον, όλα τα ενδεχόμενα για το μέλλον της είναι ανοιχτά: από τον σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, έως τη διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Ο Λεκορνί παραιτούμενος μίλησε για πολιτικά «εγώ», είπε ότι τα κόμματα συνέχισαν να συμπεριφέρονται χωρίς διάθεση συναίνεσης. Υποστήριξε ότι ο ίδιος ήταν «έτοιμος για συμβιβασμούς, αλλά κάθε πολιτικό κόμμα ήθελε το άλλο πολιτικό κόμμα να υιοθετήσει ολόκληρο το πρόγραμμά του».
Σε μια προσπάθεια να σώσει το παιχνίδι, πιθανόν και τη δική του θέση, ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε από τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τα πολιτικά κόμματα. Στόχος να διαμορφωθεί, εντός 48 ωρών, μια «πλατφόρμα» που θα εξασφαλίσει τη σταθερότητα στη χώρα. Ο άρτι παραιτηθείς πρωθυπουργός δέχθηκε να αναλάβει την αποστολή, διευκρινίζοντας ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές, δεν επιθυμεί να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.
Σιωπή από τον Μακρόν
Αυτό που έχει κάνει εντύπωση είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος παραμένει σιωπηλός –περιορίζεται σε διαρροές. Μέσω αυτών, ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι, αν ο Σεμπαστιάν Λεκορνί αποτύχει σε αυτή την ύστατη αποστολή, τότε «θα αναλάβει» ο ίδιος τις ευθύνες του. Η φράση αυτή διαβάζεται ως έμμεση απειλή για διάλυση της Εθνοσυνέλευσης και πρόωρες εκλογές, κάτι που επιθυμεί διακαώς η γαλλική ακροδεξιά. Οι συμμαχίες ανασυντάσσονται και οι ζυμώσεις είναι σε εξέλιξη.
Ωστόσο, στο στόχαστρο, ακόμη και από στενούς συμμάχους του βρίσκεται ο πρόεδρος Μακρόν. Αυτό που του καταλογίζουν είναι ότι κάνει τα πάντα για να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων και την εξουσία.
Διαβάστε όλες οι εξελίξεις της ημέρας στο in
- Τραμπ: Θα ήταν σοφό για τον Μαδούρο να φύγει – Μαδούρο: Θα τα πήγαινε καλύτερα ο Τραμπ αν κοιτούσε τη χώρα του
- Η κυβέρνηση Τραμπ αναστέλλει όλα τα μεγάλα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας, για «λόγους εθνικής ασφαλείας»
- Κολομβία: Drones θα ψεκάσουν με γλυφοσάτη φυτείες κόκας, υπό την πίεση των ΗΠΑ
- Ουκρανία: Νέα ρωσική επίθεση στην Οδησσό – Στο στόχαστρο πλοίο και λιμενικές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Αν ταξιδέψετε…
- Στο στόχαστρο η Binance για λειτουργία ύποπτων λογαριασμών
- Γιατί οι επενδυτές ποντάρουν στην πυρηνική σύντηξη ενώ παραμένει ακατόρθωτη
- Οι μεγάλοι νικητές και χαμένοι των αγορών το 2025
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 23.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/samuel-quek-1YzWh7ZrJlA-unsplash-1-315x220.jpg)






































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442