Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Γαλλία: Πάνω από ένα εκατομμύριο στους δρόμους – Ξεπέρασαν σε όγκο τις συγκεντρώσεις του 2023

Γαλλία: Πάνω από ένα εκατομμύριο στους δρόμους – Ξεπέρασαν σε όγκο τις συγκεντρώσεις του 2023

Οι εργατικές συνομοσπονδίες στη Γαλλία αντιδρούν στον προϋπολογισμό λιτότητας -Ξεπέρασαν σε μαζικότητα οι διαδηλώσεις τις ιστορικές κινητοποιήσεις του 2023.

Στους δρόμους της Γαλλίας βρέθηκαν από το πρωί της Πέμπτης (18/9) εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες μετά το κάλεσμα των συνδικάτων, σε μία από τις πιο ιστορικές και μαζικότερες απεργίες. Σκοπός να μπει «φρένο» στο τσουνάμι λιτότητας που δρομολογούν Λεκορνί και Μακρόν.

Ο αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν μεγαλύτερος από εκείνον της τελευταίας μεγάλης κινητοποίησης κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, τον Ιούνιο του 2023

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και των συνδικάτων ότι οι συγκεντρώσεις θα ξεπεράσουν κατά πολύ σε μέγεθος τις μεγάλες κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου και θα συγκρίνονται σε μέγεθος με τις ιστορικές κινητοποιήσεις του 2023 ενάντια στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επιβεβαιώθηκαν.

Επίδειξη δύναμης και ενότητας από την εργατική τάξη απέναντι στον Λεκορνί

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι στους δρόμους

«Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι» σε ολόκληρη τη Γαλλία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν σήμερα από τις οκτώ συνδικαλιστικές ενώσεις της χώρας, σε μια προσπάθεια να επηρεάσουν τις δημοσιονομικές επιλογές του νέου πρωθυπουργού, ανακοίνωσε το συνδικάτο CGT.

Είχε προηγηθεί η μεγαλειώδης κινητοποίηση στις 10 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε λίγο πολύ από ένα αυθόρμητο κάλεσμα στο διαδίκτυο και έφτασε να συγκεντρώνει 600.000 ανθρώπους στους δρόμους της Γαλλίας

Η κυβέρνηση σήμερα κινητοποίησε 80.000 αστυνομικούς, drones και αύρες με επεισόδια να ξεσπούν το απόγευμα στο Παρίσι. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών και της αστυνομικής διεύθυνσης του Παρισιού, περισσότεροι από 500.000 διαδηλωτές διαδήλωσαν σε όλη τη Γαλλία. 181 άτομα συνελήφθησαν. Έντεκα άτομα τραυματίστηκαν.

«Ντου» στο υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών

Μετά από γενική συνέλευση στον σταθμό Λυών, μερικές δεκάδες σιδηροδρομικών, υπό την ηγεσία του γενικού γραμματέα του συνδικάτου SUD-Rail, εισέβαλαν στον χώρο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα: «Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ! […] Για την τιμή των εργατών και για έναν καλύτερο κόσμο, ακόμα κι αν ο Μακρόν δεν το θέλει, εμείς είμαστε εδώ!» ακούστηκε, ενώ κάποιοι σιδηροδρομικοί άναβαν φωτοβολίδες. «Οι εργάτες είναι στους δρόμους», «Όλοι μαζί, όλοι μαζί, γενική απεργία!» φώναξαν επίσης οι διαδηλωτές.
Η ομάδα των σιδηροδρομικών παρέμεινε στον χώρο του υπουργείου για 10 έως 15 λεπτά, πριν αποχωρήσει. Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανέφερε ότι οι διαδηλωτές δεν προκάλεσαν «καμία ζημιά».

Δείτε τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο