Αλλαγές στις ασυμβατότητες μεταξύ των οικολογικών σχημάτων του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) καθώς και ασυμβατότητες μεταξύ των οικολογικών προγραμμάτων και των δράσεων του υπομέτρου 10.1 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία», του ΠΑΑ προβλέπει τροποποιητική υπουργική απόφαση, που αναρτήθηκε στη διαύγεια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση «οι ασυμβατότητες τίθενται για την αποφυγή τόσο της διπλής χρηματοδότησης όσο και της εφαρμογής μη συμβατών γεωργικών πρακτικών των επιμέρους παρεμβάσεων σε επίπεδο αγροτεμαχίου, βοσκοτόπου ή ζωϊκού κεφαλαίου, κατά περίπτωση. Στην περίπτωση που δύο παρεμβάσεις αφορούν διαφορετικό κλάδο παραγωγής (αροτραίες καλλιέργειες, μόνιμες καλλιέργειες, βοσκότοποι, ζωικό κεφάλαιο), παρουσιάζονται στους Πίνακες του Παραρτήματος ως ασύμβατες».
Οι ασυμβατότητες τίθενται για την αποφυγή τόσο της διπλής χρηματοδότησης όσο και της εφαρμογής μη συμβατών γεωργικών πρακτικών των επιμέρους παρεμβάσεων σε επίπεδο αγροτεμαχίου, βοσκοτόπου ή ζωϊκού κεφαλαίου, κατά περίπτωση
Ο πίνακας 1 «Μη επιτρεπόμενοι συνδυασμοί (ασυμβατότητες) σε επίπεδο αγροτεμαχίου μεταξύ των δράσεων των οικολογικών προγραμμάτων (ecoschemes) του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027» και ο πίνακας 2 «Μη επιτρεπόμενοι συνδυασμοί (ασυμβατότητες) σε επίπεδο αγροτεμαχίου/ζωϊκού κεφαλαίου μεταξύ οικολογικών προγραμμάτων (ecoschemes) του ΣΣ ΚΑΠ 2023 – 2027 και γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων ΠΑΑ 2014-2022» αυτού, αντικαθίσταται ως ακολούθως:
Τα οικολογικά προγράμματα
Τα οικολογικά σχήματα περιλαμβάνουν τις παρακάτω παρεμβάσεις:
Π1-31.1 – Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων ειδών και ποικιλιών
31.1-Α «Καλλιέργεια χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου»
31.1-Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών»
Π1-31.2 – Επέκταση της εφαρμογής περιοχών οικολογικής εστίασης
31.2-Α «Περιοχές οικολογικής εστίασης»
31.2-Β «Περιοχές οικολογικής εστίασης με φυτά ξενιστές»
Π1-31.3 – Εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης, με παράλληλη ενίσχυση της βιοποικιλότητας
Δράση 31.3-Α «Σπορά του υπορόφου στις μόνιμες καλλιέργειες για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) και δημιουργία ζωνών βιοποικιλότητας στα περιθώρια».
Δράση 31.3-Β «Σπορά του υπορόφου στις μόνιμες καλλιέργειες για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή) και δημιουργία ζωνών βιοποικιλότητας στα περιθώρια μεχρήση ξενιστών».
Δράση 31.3-Γ «Σπορά του αγροτεμαχίου στις αρόσιμες εκτάσεις για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή)».
Δράση 31.3-Δ «Σπορά του αγροτεμαχίου στις αρόσιμες εκτάσεις για φυτοκάλυψη (χωρίς παραγωγή)με τη χρήση ξενιστών »
Π1-31.4 – Εφαρμογές κυκλικής οικονομίας στη γεωργία Δράση 31.4: «Συγκέντρωση και θρυμματισμός των υπολειμμάτων καλλιεργειών και των κλαδεμάτων και εφαρμογή του κομπόστ (ιδιοπαραγώμενο ή μη)»
Π1-31.5 – Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων, πλούσιων σε στοιχεία του τοπίου Δράση 31.5-Α «Γεωργοδασικά οικοσυστήματα» Δράση 31.5-Β «Δασολιβαδικά οικοσυστήματα»
Π1-31.6 – Ενίσχυση παραγωγών για την εφαρμογή φιλικών για το περιβάλλον πρακτικών διαχείρισης, με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής διαχείρισης εισροών και παρακολούθησης περιβαλλοντικών παραμέτρων
31.6-Α «Χρήση της ψηφιακής εφαρμογής και σύνταξη Σχεδίου Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ)»
31.6-Β «Συνέχιση εφαρμογής της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των λεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)»
31.6-Γ «Εξαπόλυση ωφέλιμων μακρο-οργανισμών»
31.6- Δ «Χρήση εντομοπαθογόνων νηματωδών»
31.6-Ε «Μηχανική ζιζανιοκτονία και κάλυψη με φυτικά υλικά εδαφοκάλυψης (mulch)»
31.6-ΣΤ «Πολλαπλά καλοκαιρινά κλαδέματα για οπωρώνες χωρίς όψιμη φρέσκια βλάστηση»