Brexit: Λάθος επιλογή η αποχώρηση από την ΕΕ λένε οι Βρετανοί
Πληθαίνουν οι φωνές κατά την αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση
Το ποσοστό των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου οι οποίοι θεωρούν ότι η αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν η λάθος επιλογή κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό τον τρέχοντα μήνα, αποκαλύπτει δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov η οποία δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.
Καθώς είναι ελάχιστα τα χειροπιαστά οικονομικά οφέλη μετά την ιστορική απόφαση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016 η Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, πλέον το 57% των Βρετανών κρίνει ότι η επιλογή αυτή ήταν λαθεμένη, ενώ μόλις το 32% επιμένει πως ήταν η σωστή.
Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Αξιοσημείωτα, το 55% του δείγματος δηλώνει πως θα ψήφιζε υπέρ της επανεισδοχής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην εντελώς θεωρητική περίπτωση που διεξαγόταν νέο δημοψήφισμα σήμερα, ενώ μόλις το 31% θα τασσόταν υπέρ της παραμονής του ΗΒ εκτός της ΕΕ.
Σύμφωνα με το YouGov, τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν πως έχει υπάρξει «μέτριου» εύρους, πάντως «μεταβολή» της κοινής γνώμης από τον Ιανουάριο του 2021, όταν το 49% δήλωνε πως θα τασσόταν υπέρ της επανένταξης και το 37% κατά.
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωνε τον Μάιο ότι το Brexit φέρνει κέρδη, επικαλούμενος το εμβληματικό μέτρο της κυβέρνησης των Συντηρητικών που ο ίδιος βάφτισε «freeports» (σ.σ. κυριολεκτικά «ελεύθερα λιμάνια», ειδικές ζώνες που συνδυάζουν απαλλαγές από φόρους και δασμούς και απλοποιημένες εμπορικές διαδικασίες) και τις μειώσεις του ΦΠΑ, που όπως διαβεβαίωσε θα κάνουν προϊόντα όπως η μπίρα ή τα είδη προσωπικής υγιεινής φθηνότερα.
Αποτυχημένος ο τρόπος διαχείρισης του Brexit
Οικονομολόγοι αντιτείνουν πως η δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών είναι μάλλον απίθανο να τονώσουν τη βρετανική οικονομία στο σύνολό της, αν και μπορεί να έχουν κάποια περιορισμένη αξία για την περιφερειακή ανάπτυξη.
Η έρευνα του YouGov σε δείγμα 2.000 πολιτών υπέδειξε ακόμη πως το 63% των Βρετανών θεωρεί πως ο τρόπος που χειρίστηκαν το Brexit οι κυβερνήσεις των Τόρις ήταν μάλλον αποτυχημένος παρά μάλλον επιτυχημένος· μόλις το 12% εκφέρει την αντίθετη άποψη. Το 18% κρίνει πως δεν ήταν ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
- Brain drain στην Apple – Δεκάδες στελέχη αυτομολούν στους ανταγωνιστές
- ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός «μάχονται» για τον τίτλο του League Cup
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442