Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκτελείται ο θανατοποινίτης που έγινε ορθόδοξος μοναχός και βαπτίστηκε «Εφραίμ»

Εκτελείται ο θανατοποινίτης που έγινε ορθόδοξος μοναχός και βαπτίστηκε «Εφραίμ»

Ο Αντώνιος καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία ενός μικρού κοριτσιού το 1984. Ο ίδιος το αρνείται και δηλώνει αθώος.

Η Βίκι Χόσκινσον ήταν μόλις 8 χρονών. Ήταν ένα χαρούμενο παιδί, που λάτρευε τους γονείς του και τα αδέρφια του. Της άρεσε το σχολείο και οι συμμαθητές της την αγαπούσαν.

Ένα μεσημέρι του 1984 η 8χρονη Βίκι, βγήκε από το σπίτι στο Tuscon της Αριζόνα για να πάει μισό τετράγωνο παρακάτω σε ένα κοντινό γραμματοκιβώτιο και να στείλει μια ευχητήρια κάρτα σε μια συμμαθήτρια της που είχε γενέθλια.

Η μικρή Βίκι δεν επέστρεψε ποτέ σπίτι της. Την έψαχναν για μήνες. Οι γονείς της είχαν την ελπίδα ότι το κοριτσάκι τους μπορεί να είναι ζωντανό και απλά να έχει φύγει. Μέχρι που μια μέρα μετά από μισό χρόνο, τα λείψανα της βρέθηκαν στην έρημο. Κάποιος την είχε δολοφονήσει και την είχε μεταφέρει εκεί. Εξαιτίας της κατάστασης που βρέθηκε το παιδί, δεν κατέστη δυνατόν να αποδειχθεί σεξουαλική κακοποίηση.

Ως βασικός ύποπτος είχε θεωρηθεί ο Φράνκ Άτγουντ ένας 38χρονος τότε, άνδρας ο οποίος και συνελήφθη. Σε όλες τις δίκες που έγιναν μέχρι η υπόθεση να φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο ο Άτγουντ υποστήριζε ότι δεν σκότωσε εκείνος το κοριτσάκι και ότι είναι αθώος.

Σε όλες τις δίκες όμως τα στοιχεία ήταν συντριπτικά και οι ένορκοι και οι δικαστές τον έκριναν ένοχο. Μάλιστα τον καταδίκασαν στην πιο βαριά ποινή. Αυτή της εκτέλεσης με θανατηφόρα ένεση. Ο ίδιος έλεγε ότι τα στοιχεία τα είχε «φυτέψει» η αστυνομία για να καταδικαστεί και ότι ο πραγματικός δολοφόνος κυκλοφορούσε ελεύθερος.

Σε λίγες ώρες η ποινή θα εκτελεστεί αφού απορρίφθηκε και η ύστατη έφεση κατά της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Άτγουντ θα είναι ο δεύτερος θανατοποινίτης που σε διάστημα ενός μήνα θα εκτελεστεί στην Πολιτεία της Αριζόνα.

Οι δικηγόροι μάλιστα είχαν υποστηρίξει ότι μια εκφυλιστική ασθένεια που έχει ο Άτγουντ στη σπονδυλική στήλη και τον νωτιαίο μυελό, θα κάνει βασανιστικά επώδυνο τον θάνατο του.

Βαπτίστηκε ορθόδοξος

Μέσα στα ατελείωτα χρόνια στη φυλακή ο Άτγουντ άρχισε να διαβάζει και να μελετά θρησκευτικά κείμενα. Έτσι ήρθε σε επαφή με την Ορθοδοξία. Σιγά σιγά άρχισε να επικοινωνεί με μοναχούς και πνευματικούς πατέρες της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Αντάλλασσε μάλιστα και επιστολές με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητή της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας Ιερόθεο. Ο Άτγουντ έμαθε Ελληνικά και αποφάσισε να βαπτιστεί μέσα στη φυλακή.

Η βάπτιση έγινε το 2000, μέσα στη φυλακή από τον ηγούμενο Παϊσιο του ορθόδοξου μοναστηριού του Αγίνου Αντωνίου στην έρημο της Αριζόνα. Πήρε το όνομα «Αντώνιος». Ο Άτγουντ κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας φυλάκισής του έκανε ανώτατες σπουδές, στην αγγλική γλώσσα, στη νομική και στη θεολογία. Λίγες ώρες πριν εκτελεστεί ο Αντώνιος έλαβε και το μοναχικό σχήμα από τον ηγούμενο της ίδιας μονής, παίρνοντας το όνομα Εφραίμ.

Το τελευταίο γράμμα

Ο Άτγουντ έστειλε στις 6 Ιουνίου, δυο μέρες πριν ένα από τα τελευταία του mail προς τον Μητροπολίτη Ιερόθεο: «Εἶμαι ὁ πιό μισητός φυλακισμένος στίς φυλακές τῆς Ἀριζόνα. Τό ταξίδι ἦταν πολύ μακρύ καί δύσκολο. Μέσα ἀπό αὐτό, ὁ Θεός μέ ἔχει κουβαλήσει μέ ἀγάπη, καί τώρα προσεγγίζω τήν πόρτα τοῦ θανάτου μέ ἐλπίδα, μέ τήν ἐλπίδα τῆς κουρᾶς, τοῦ μαρτυρίου καί τοῦ Παραδείσου. Φαίνεται ἀλαζονικό νά τό πῶ! Ἀλλά ἀρχίζω νά καταλαβαίνω καί νά ἀγκαλιάζω τήν Χάρη τοῦ Θεοῦ. Νά ’ναι εὐλογημένο! Μέ πολλή ἀγάπη ἐν Χριστῷ, Ἀντώνιος (ἕνας ἁμαρτωλός)».

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024