Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα ότι 18 εμπορικά αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να βοηθήσουν στη μεταφορά ανθρώπων, που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.
Τα αεροσκάφη δεν θα πετάνε στην Καμπούλ, αλλά θα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ανθρώπων που έχουν ήδη φύγει αεροπορικώς από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι. Ο ίδιος έκανε λόγο για το Στάδιο 1 του προγράμματος, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επιπλέον εμπορικά αεροσκάφη.
Οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες American Airlines, Atlas Air, Delta Air Lines και Omni Air θα παράσχουν τρία αεροσκάφη η κάθε μία, δύο η Hawaiian Airlines και τέσσερα η United Airlines.
Είναι μόλις η τρίτη φορά που οι ΗΠΑ ενεργοποιούν το πρόγραμμα CRAF (Civil Reserve Air Fleet). Η πρώτη ήταν κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου (Αύγουστος 1990-Μάιος 1991) και, κατόπιν, κατά την εισβολή στο Ιράκ (Φεβρουάριος 2002-Ιούνιος 2003).
Ο Κίρμπι ανέφερε σε μια ανακοίνωση ότι το υπουργείο Άμυνας «δεν αναμένει να υπάρξει σημαντικός αντίκτυπος στις εμπορικές πτήσεις από την ενεργοποίηση» του προγράμματος αυτού.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.