Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προσδεθείτε

Προσδεθείτε

Μόνο οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην οικονομική κατάστασή τους οι πρώτοι και τις προοπτικές για την εργασία τους και τους μισθούς τους οι δεύτεροι, κατά τους επόμενους δύσκολους μήνες.

Το φθινόπωρο έρχεται με κακούς οιωνούς για την οικονομία. Η αναζωπύρωση και διασπορά του κορωνοϊού στην κοινωνία και ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) επιβεβαιώνει τους αρχικούς φόβους των ειδικών επιστημόνων για την πανδημία, αλλά και των οικονομολόγων για τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην οικονομία.

Η κυβέρνηση έσπευσε να προαναγγείλει την καταβολή των «ψαλιδισμένων» αναδρομικών των συνταξιούχων μέχρι το τέλος του έτους, πετώντας το κόστος τους στον κουβά του «χαμένου» φετινού προϋπολογισμού και βγάζοντας από τον δρόμο της ένα μεγάλο αγκάθι, αλλά όλα τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν απειλητικά μπροστά της.

Η ευφορία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη δώσει τη θέση της στον φόβο για ένα ντόμινο λουκέτων και απολύσεων από τον Σεπτέμβριο, ανάλογα με τον βαθμό εξάπλωσης της πανδημίας. Αλλωστε, τα κεφάλαια από την Ευρώπη δεν πρόκειται να έρθουν άμεσα στη χώρα για να επουλώσουν τις βαθιές πληγές.

Ο τουρισμός κινείται στα όρια των πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η αγορά και οι υπηρεσίες δίνουν άνιση μάχη, ενώ οι επιχειρήσεις αρνούνται να υιοθετήσουν το μέτρο της κρατικής επιδότησης μισθών και εισφορών με μειωμένο ωράριο για τους εργαζομένους τους. Αφήνουν έτσι ανοιχτή την πόρτα μαζικών απολύσεων τους επόμενους μήνες, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί ο τζίρος τους.

Μόνο οι συνταξιούχοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να νιώθουν ασφαλείς, σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην οικονομική κατάστασή τους οι πρώτοι και τις προοπτικές για την εργασία τους και τους μισθούς τους οι δεύτεροι, κατά τους επόμενους δύσκολους μήνες.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι αλήθεια ότι ευνοήθηκαν από τις πρώτες κιόλας αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μειώθηκε σημαντικά η φορολογία τους και εφαρμόστηκε ένα πιο λογικό σύστημα για τις εισφορές που καταβάλλουν στα Ταμεία. Τώρα όμως βρίσκονται και αυτοί αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του lockdown που προηγήθηκε και της κρίσης που επιτείνεται στην αγορά. Αλλά και με τις τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους. Το ίδιο και ο επιχειρηματικός κόσμος που αναζητά επειγόντως κεφάλαια-«γέφυρα» για να επιβιώσει τις δύσκολες μέρες, έχοντας όμως πάρει ανάσα από τη μείωση της φορολογίας των κερδών και των μερισμάτων. Παράλληλα, τόσο οι εργοδότες όσο και οι επαγγελματίες παίρνουν άλλη μια ανάσα από τη μείωση έως και 100% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.

Για άλλη μια φορά οι μεγάλοι χαμένοι παραμένουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα. Η πανδημία ανέτρεψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για μια γενναία και ουσιαστική ελάφρυνσή τους. Και επιπλέον, σήμερα είναι ο πιο ευάλωτος κρίκος στην κρίση. Κινδυνεύουν από ένα ενδεχόμενο νέο κύμα απολύσεων, χάνουν προνόμια και καθημερινά πρέπει να αντιπαλέψουν με ανατροπές στα ωράρια και στις συνθήκες εργασίας τους.

Κάπως έτσι μοιάζει να διαμορφώνεται η κατάσταση τους επόμενους μήνες. Μακάρι να μην επιβεβαιωθούν οι δυσάρεστες προβλέψεις. Αλλά αν επιβεβαιωθούν, θα είναι η πιο δύσκολη μάχη που θα κρίνει πολλά για την κυβέρνηση. Αλλωστε, επιβάλλεται να βρει τον τρόπο να διαχειριστεί το δεύτερο και πιο μεγάλο κύμα της κρίσης.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024