Έξαλλη η Μέρκελ μετά τη διαρροή της ΕΕ για «ψαλίδι» στα τουρκικά κονδύλια
Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η απόφαση των περικοπών κατά 75%, ως «απάντηση» για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία, είχε ήδη ληφθεί κατά το προηγούμενο έτος και επρόκειτο να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο ρεπορτάζ, αναμένεται διευκρινιστική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, η απόφαση των περικοπών κατά 75%, ως «απάντηση» για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο και για την εισβολή στη Συρία, είχε ήδη ληφθεί κατά το προηγούμενο έτος και επρόκειτο να υλοποιηθεί στο πλαίσιο του φετινού προϋπολογισμού.
Το ARD επισημαίνει ότι στην επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία διέρρευσε στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke, ο κ. Μπορέλ δεν δηλώνει κάτι καινούριο. Χαρακτηρίζει μάλιστα την ενέργειά του ως «μη-διπλωματική» και τονίζει ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εάν η δημοσιοποίηση της επιστολής γινόταν μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ο εκνευρισμός της Μέρκελ
«Η αδεξιότητα του Μπορέλ προκάλεσε εκνευρισμό στην Καγκελαρία» αναφέρει το ρεπορτάζ και σημειώνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται σχετική ανακοίνωση προκειμένου «να ηρεμήσει τα πνεύματα».
Η κατεύθυνση θα είναι ότι ναι μεν περικόπτονται τα κονδύλια για την Τουρκία, αλλά όχι εκείνα που προορίζονται για τη στήριξη της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, παρά μόνο όσα προορίζονταν για συγκεκριμένο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Η απόφαση δεν θα επηρεάσει επίσης τα κονδύλια που διαθέτει η ΕΕ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ
Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης (SPD) ευρωβουλευτής Ντίτμαρ Κέστερ χαρακτήρισε τις περικοπές απολύτως δικαιολογημένες, καθώς, όπως λέει, η Τουρκία του Ερντογάν απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ, βλάπτει το κράτος δικαίου όταν διευρύνει τις εξουσίες του προέδρου και παραβιάζει ξεκάθαρα το διεθνές δίκαιο, όταν εισβάλει στη βόρεια Συρία και πολεμά εκεί κατά των Κούρδων.
Ο ίδιος ευρωβουλευτής τονίζει ακόμη ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και η συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Τέτοια βήματα οξύνουν την ένταση στην περιοχή. «Αλλά πρέπει να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι δεν θίγονται οι οικονομικοί πόροι για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», προσθέτει.
Με αυτή την επισήμανση ο κ. Μπορέλ «θα προσπαθήσει να γλιτώσει το κεφάλι του στην Καγκελαρία. «Ο ηλικιωμένος κύριος είναι μερικές φορές κάπως απρόβλεπτος», λένε κύκλοι των Βρυξελλών, αναφέρεται στο ρεπορτάζ του ARD.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας