Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Φρένο» της ΕΕ στην Τουρκία για παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

«Φρένο» της ΕΕ στην Τουρκία για παράνομες γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Η δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου έρχεται σε συνέχεια της προκλητικής απόφασης της Τουρκίας να στείλει το γεωτρύπανο Γιαβούζ, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων. 

«Φρένο» στην Τουρκία άναψε η Κομισιόν για νέες παράνομες γεωτρήσεις που ανακοίνωσε, ενώ προχωρά σε δραστική περικοπή των κονδυλίων που περιλαμβάνονται στην προενταξιακή βοήθεια.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, τονίζει ότι οι τακτικές της Άγκυρας δεν συμβάλλουν στο ευνοϊκό περιβάλλον για καλό διάλογο, ενώ την καλεί να σέβεται το διεθνές Δίκαιο, την αρχή καλής γειτονίας κι τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών.

Η δήλωση του ευρωπαίου αξιωματούχου έρχεται σε συνέχεια της προκλητικής απόφασης της Τουρκίας να στείλει το γεωτρύπανο Γιαβούζ, για πρώτη φορά, σε περιοχή της Νότιας ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 8, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό, σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων.

Το συγκεκριμένο τεμάχιο έχει αδειοδοτηθεί στην κοινοπραξία της γαλλικής TOTAL και της ιταλικής ENI, οι οποίες έχουν προγραμματίσει να διενεργήσουν γεώτρηση, εντός του 2020 ή αρχές του 2021.

Με NAVTEX που εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές δεσμεύουν την συγκεκριμένη περιοχή, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 24 Μαΐου, για γεωτρήσεις, που θα διεξαχθούν από το Γιαβούζ και δύο συνοδευτικά σκάφη.

Η περικοπή κονδυλίων

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι εφημερίδες του γερμανικού Ομίλου Funke, με επιστολή του προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Γιοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε νέα περικοπή των εν λόγω κονδυλίων, με αποτέλεσμα για το 2020 να έχει πλέον διαγραφεί το 75% του αρχικά προβλεπόμενου ποσού.

Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία θα λάβει κατά το τρέχον έτος μόνο 168 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα «ΙΡΑ», με το οποίο στηρίζεται η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ.

Από αυτά, τα 150 εκατομμύρια προορίζονται για μεταρρυθμίσεις σε θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου και τα 18 εκατομμύρια για την χρηματοδότηση προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης. Όπως διευκρινίζεται στην ίδια επιστολή, οι περικοπές δεν αφορούν τα κονδύλια που προβλέπονται από τη συμφωνία με Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πίτερ Στάνο έχει ως εξής:

«Ύστερα από την τελευταία ανακοίνωση από τις τουρκικές αρχές ότι το πλοίο Γιαβούζ πρόκειται να αποσταλεί για νέα επιχείρηση γεώτρησης, η ΕΕ υπενθυμίζει τη θέση της σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που να ευνοεί τον καλό διάλογο. Η πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει περαιτέρω δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης στην ευρύτερη περιοχή πηγαίνει, δυστυχώς, προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, η αρχή της καλής γειτονίας και η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα επί των θαλάσσιων ζωνών όλων των κρατών μελών. Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συμμορφώνονται με αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024