newspaper
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Βίντεο - ντοκουμέντο: Τούρκοι μισθοφόροι ταξιδεύουν για τη Λιβύη

Βίντεο – ντοκουμέντο: Τούρκοι μισθοφόροι ταξιδεύουν για τη Λιβύη

Βίντεο - ντοκουμέντο με φερόμενους Σύρους μαχητές να ταξιδεύουν στη Λιβύη δημοσίευσε λογαριασμός στο Twitter που πρόσκειται στο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, όπου θα τεθεί επί τάπητος το θέμα της Λιβύης, τα στρατόπεδα των Χαφτάρ – Σάρατζ επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, βίντεο – ντοκουμέντο με φερόμενους Σύρους μαχητές να ταξιδεύουν στη Λιβύη δημοσίευσε λογαριασμός στο Twitter που πρόσκειται στο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ.

Το οπτικοακουστικό υλικό, όπως αναφέρει η ανάρτηση, παρουσιάζει ισλαμιστές μαχητές με καταγωγή από τη Συρία, τους οποίους έχει μισθώσει η τουρκική κυβέρνηση, σε πτήση με προορισμό τη Λιβύη.

Αποστολή τους, σύμφωνα πάντα με τον LNA, είναι να πολεμήσουν για χάρη της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, κατ’ εντολή της Αγκυρας.

Στο εν λόγω βίντεο οι άντρες συνομιλούν, ενώ αρκετοί από αυτούς προσπαθούν να καλύψουν τα πρόσωπά τους.

Σημειώνεται πάντως ότι το συγκεκριμένο προφίλ δεν αποτελεί επίσημο λογαριασμό του LNA. Υπάρχει μάλιστα πληθώρα στοιχείων που συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για ανεξάρτητο προφίλ με προπαγανδιστικούς σκοπούς που ενίοτε διαδίδει fake news.

Δείτε το βίντεο

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Guardian

Τις προηγούμενες ημέρες, όπως αποκάλυψε ο Guardian, επικαλούμενος συριακές πηγές σε τρεις χώρες, δύο χιλιάδες Σύροι μαχητές έχουν ταξιδέψει από την Τουρκία ή πρόκειται να φτάσουν σύντομα για να πολεμήσουν στα πεδία μάχης της Λιβύης.

Πρόκειται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, για μία πρωτοφανή εξέλιξη, η οποία απειλεί να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τον δισεπίλυτο εμφύλιο στο βορειοαφρικανικό κράτος.

Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει τη συριακή αντίσταση από τις πρώτες μέρες της μάχης εναντίον του Σύρου προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ, ακόμα και όταν η «ομπρέλα» του Ελεύθερου Συριακού Στρατού αποδυναμώθηκε και κατακερματίστηκε από εσωτερικές διαμάχες καθώς και εξαιτίας της ανάπτυξης ισλαμιστικών στοιχείων μέσα σε ομάδες ανταρτών. Η Τουρκία, τώρα, χρησιμοποιεί τους ίδιους αντάρτες μαχητές ως «πληρεξούσιους» εναντίον δυνάμεων καθοδηγούμενων από Κούρδους, παρά τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση από αυτή στη Συρία» λεεί στον Guardian η Κλαούντια Γκατσίνι, αναλυτής για τη Λιβύη από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων. «Το αντιτουρκικό αίσθημα είναι ήδη ισχυρό εξαιτίας της παρέμβασης της Αγκυρας και αυτό θα μπορούσε, ως αποτέλεσμα, να λειτουργήσει προς όφελος του Χαφτάρ».

Μία αρχική παράταξη 300 αντρών από το δεύτερο τμήμα του Συριακού Εθνικού Στρατού, μία «ομπρέλα» από συριακές ομάδες ανταρτών με χρηματοδότηση από την Τουρκία, έφυγε από τη Συρία, διασχίζοντας τα σύνορα στο χωριό Χάουαρ Κίλις στις 24 Δεκεμβρίου, ενώ ακολούθησαν 350 ακόμη άντρες στις 29 Δεκεμβρίου. Από εκεί πέταξαν στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης, όπου τέθηκαν σε θέσεις πρώτης γραμμής, ανατολικά της πόλης.

Αλλοι 1.350 άντρες πέρασαν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου. Στο μεταξύ, κάποιοι στάλθηκαν στη Λιβύη ενώ άλλοι εκπαιδεύονται ακόμα σε στρατόπεδα στη νότια Τουρκία. Επιπλέον, ακόμα περισσότεροι άντρες από την ισλαμιστική λεγεώνα της Συρίας σκέφτονται να πετάξουν προς τη Λιβύη.

Τα νούμερα είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τις περισσότερες προηγούμενες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με μία πηγή, οι Σύροι άντρες αναμένονται να συνασπιστούν με μία μεραρχία που έχει πάρει το όνομα της από τον Λίβυο ηγέτη της αντίστασης, Ομάρ αλ Μουχτάρ, ο οποίος εκτελέστηκε από την Ιταλία το 1931 και έγινε διάσημος στη Συρία κατά την Αραβική Άνοιξη του 2011.

Οι συμβάσεις

Οι μαχητές έχουν υπογράψει συμβόλαια για ένα εξάμηνο, απευθείας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας, την οποία υποστηρίζει ο ΟΗΕ, παρά με τον τουρκικό στρατό, και θα πληρώνονται 2.000 δολάρια (περ. 1780 ευρώ) το μήνα –ένα τεράστιο ποσό σε σύγκριση με τις 450-500 Τουρκικές λίρες (περ. 68-76 ευρώ) το μήνα, που θα έπαιρναν στη Συρία. Μάλιστα, έχει δοθεί σε όλους η υπόσχεση ότι θα αποκτήσουν Τουρκική ιθαγένεια, ένα κίνητρο που η Άγκυρα χρησιμοποιεί εδώ και πολλά χρόνια ως μέσω πειθούς προς μαχητές σε ταξιαρχίες, οι οποίοι πληρώνονται από αυτήν.

Η Τουρκία πληρώνει, επίσης, τα ιατρικά έξοδα για τραυματίες στρατιώτες και είναι υπεύθυνη για τον επαναπατρισμό των νεκρών στη Συρία. Τουλάχιστον, τέσσερις Σύροι έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη στη Λιβύη, όπως επιβεβαιώνει ο Guardian, παρόλο που οι μονάδες τους είπαν ότι πέθαναν ενώ ήταν τοποθετημένοι στην πρώτη γραμμή εναντίον δυνάμεων καθοδηγούμενων από Κούρδους στην βορειοανατολική Συρία.

Τον περασμένο μήνα, έκαναν την εμφάνιση τους στα social media πλάνα ανδρών με συριακή προφορά να ισχυρίζονται ότι είναι στην Τρίπολη. Μάλιστα, σε ένα από αυτά, ένας άντρας έλεγε: «Ο “Ελεύθερος Συριακός Στρατός” είναι στη Λιβύη για να υπερασπιστεί το Ισλάμ».

«Εμείς ελευθερώσαμε ολόκληρο αυτό το στρατόπεδο από τις δυνάμεις του Χαφτάρ», είπε ένας άλλος, προτού στραφεί σε έναν συνάδελφο του για να ρωτήσει: «Πώς τον λένε; Χαφτάρ; Χαντάρ;»

Τα πλάνα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση από πολλούς που αναρωτήθηκαν πώς και γιατί, Σύροι άντρες – οι οποίοι τυπικά πολεμούν ακόμα στον εννιαετή πόλεμο εναντίον του Άσαντ- κατέληξαν τόσο μακριά από την πατρίδα τους.

Τόσο η Άγκυρα όσο και η Τρίπολη έχουν αρνηθεί επανειλημμένα την παρουσία Σύρων μαχητών στη Λιβύη, όπως και ο Εθνικός Στρατός της Συρίας. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Guardian, έχει απαγορευτεί στους Σύρους μαχητές στη χώρα να αναρτήσουν στα social media οποιουδήποτε είδους αποδείξεις για το που βρίσκονται.

Only in

Πότε μειώνονται τελικά οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών

Τι θα γίνει με το υπόλοιπο της περιόδου 2019 – 2023

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023