Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Ναι» της ΑΔΑΕ στην ενημέρωση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

«Ναι» της ΑΔΑΕ στην ενημέρωση Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ

Εξελίξεις στην υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Τι αποφάσισε η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ

Το «πράσινο φως» της Ολομέλειας της ΑΔΑΕ δόθηκε στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για την ενημέρωση του για τους λόγους που ήταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΔΑΕ θα στείλει τη σχετική επιστολή στην ΕΥΠ αύριο, με την οποία θα ζητά από την υπηρεσία τον πλήρη φάκελο που αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Με βάση τα προβλεπόμενα η ΕΥΠ θα πρέπει να απαντήσει εντός 10 ημερών.

Η Ολομέλεια, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε τη σχετική απόφαση με πλειοψηφία 4-3 μελών της.

Τι είχε προηγηθεί

Είχε προηγηθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος του 2021 που απαγόρευε στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τα θύματα των παρακολουθήσεων για τους λόγους της άρσης του απορρήτου τους από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, το ΣτΕ επανενεργοποίησε το ν. 2225/1994, αναφορικά με τους περιορισμούς του απορρήτου των επικοινωνιών, που προβλέπει πως ο θιγόμενος είναι σε θέση, μέσω της ΑΔΑΕ, «να γνωρίζει το αιτιολογικό της επιβολής του μέτρου της άρσης των επικοινωνιών του, ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».

Κατ’ εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ και της παραπάνω διάταξης, η Ολομέλεια της ΑΔΑΕ αποφάσισε πως θα ζητήσει από την ΕΥΠ τον πλήρη φάκελο που αφορά την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Και θα ενημερώσει τον θιγέντα «κατά την κρίση της» αφού πρώτα διαβάσει το αιτιολογικό της ΕΥΠ και αποφασίσει αν διακυβεύεται ο σκοπός για την άρση.

Τι λένε νομικοί κύκλοι

Νομικοί κύκλοι τονίζουν πως πρόκειται για μια εξαιρετική απόφαση, δεδομένου πως αναφέρεται ρητώς ότι θα ζητηθεί από την ΕΥΠ κάθε στοιχείο που έχει αρχειοθετηθεί για την παρακολούθηση του τότε ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Όσο για το αιτιολογικό που θα ελέγξει η ΑΔΑΕ, αυτό περιέχεται στο λεγόμενο «πληροφοριακό δελτίο» το οποίο, κατά πληροφορίες, φέρει τις υπογραφές έξι στελεχών της ΕΥΠ που εισηγήθηκαν στην εισαγγελέα της ΕΥΠ, Βασιλική Βλάχου το «λόγο εθνικής ασφαλείας» που επέβαλε την παρακολούθηση του. Και την εισαγγελική διάταξη της κ. Βλάχου που έκανε αποδεκτό το αίτημα της υπηρεσίας. Μέσω αυτών η ΑΔΑΕ θα ελέγξει, όχι μόνο την αιτιολόγηση αλλά και το αν τηρήθηκε κατά γράμμα η διαδικασία.

Sports in

Στο Βερολίνο ο Μίτσιτς: Έβγαλε φωτογραφία με τον γιο του Αταμάν και «άναψε» φωτιές (pic)

Ο Βασίλιε Μίτσιτς βρίσκεται στο Βερολίνο για να παρακολουθήσει από το Final Four, είχε μια ιδιαίτερη συνάντηση και φωτογραφήθηκε με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον γιο του Εργκίν Αταμάν, Σαρπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024