Σε 10μηνη φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκε ο τούρκος πιανίστας Φαζίλ Σάι
Σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σάι. Ο Σάι κατηγορείτο για πρόκληση μίσους και προσβολή θρησκευτικών αξιών, εξαιτίας σχολίων που είχε αναρτήσει στο Twitter. Στο θέμα παρενέβη η Κομισιόν.
Σε φυλάκιση δέκα μηνών με αναστολή καταδικάστηκε από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ο διάσημος πιανίστας και συνθέτης Φαζίλ Σάι που κατηγορούνταν για πρόκληση μίσους και προσβολή θρησκευτικών αξιών, εξαιτίας στίχων που είχε αναρτήσει στο Twitter.
Ο Φαζίλ Σάι, ο οποίος καταδικάστηκε ερήμην, κρίθηκε ένοχος για εξύβριση των θρησκευτικών πεποιθήσεων μέρους του πληθυσμού, αφού ανάρτησε στο Twitter προκλητικά για τους μουσουλμάνους και το ισλάμ μηνύματα.
Είχε ανεβάσει στίχους του μεγάλου Πέρση ποιητή του 11ου αιώνα Ομάρ Καγιάμ.
Η συνήγορός του δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου.
Κατά την πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου για την υπόθεσή του τον περασμένο Οκτώβριο, ο Φαζίλ Σάι, γνωστός επικριτής της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης της Τουρκίας, είχε παραστεί και είχε διαβεβαιώσει ότι τα μηνύματά του δεν είχαν στόχο την προσβολή του ισλάμ και των πιστών του.
Στη συνέχεια, με δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, είχε κατηγορήσει το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) για την διατύπωση των εναντίον του κατηγοριών.
«Όλα αυτά είναι πολιτικά. Από πίσω υπάρχουν οι άνθρωποι του AKP. Θέλουν να με κάνουν να πιστέψω στον Θεό κλείνοντάς με στη φυλακή για ενάμισι χρόνο είχε δηλώσει, προαναγγέλλοντας ότι θα αυτοεξορισθεί σε περίπτωση καταδίκης του.
Παρέμβαση της Κομισιόν
Λίγες ώρες μετά την καταδίκη του Φαζίλ Σάι, η Κομισιόν κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης.
«Η Επιτροπή ανησυχεί» εξαιτίας αυτής της καταδίκης, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος της Επιτροπής Μάγια Κοτσιγιάντσιτς.
«Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό η Τουρκία να σέβεται πλήρως την ελευθερία της έκφρασης, όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και από τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» πρόσθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Λανουά: «Έκανε χέρι ο Ζοάο Μάριο και σωστά ακυρώθηκε το γκολ της ΑΕΚ» – vid
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
- Πάθη, αλήθειες και απομυθοποιήσεις: Οι «Γυναίκες στο Ντιβάνι» επιστρέφουν
- Μουζακίτης: «Θα εξακολουθήσουμε να πιστεύουμε στην πρόκριση μέχρι την τελευταία στιγμή»
- ΕΕ: Η Σύνοδος Κορυφής για τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα συνεχιστεί μέχρι να υπάρξει συμφωνία
- Άρτα: Σοβαρό τροχαίο με ανατροπή νταλίκας που μετέφερε λάδια στην Ιονία Οδό – Εγκλωβίστηκε ο οδηγός
- Δένδιας: Η Ευρώπη χρειάζεται 20 χρόνια για να αποκτήσει σοβαρές Ένοπλες Δυνάμεις
- ΚΥΣΕΑ με θέμα εξοπλιστικά, SAFE και διεθνείς εξελίξεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)












































![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-6-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442