Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Ακούγοντας… τον 20ο αιώνα Κυριακή πρωί

Ακούγοντας… τον 20ο αιώνα Κυριακή πρωί

Κυριακάτικα πρωινά με μουσικές του Μοντερνισμού, με το Ergon Ensemble, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών! Δεν υπάρχει καλύτερο από το Κυριακάτικο ξύπνημα με κλασική μουσική και μάλιστα με την πλούσια μουσική του μοντερνισμού. Την Κυριακή 7 Απριλίου 2013, στις 11.30 το πρωί, αν επισκεφθείτε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα ακούσετε τις ωραιότερες κλασικές μουσικές του 20ού […]

Κυριακάτικα πρωινά με μουσικές του Μοντερνισμού, με το Ergon Ensemble, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών!
Δεν υπάρχει καλύτερο από το Κυριακάτικο ξύπνημα με κλασική μουσική και μάλιστα με την πλούσια μουσική του μοντερνισμού.
Την Κυριακή 7 Απριλίου 2013, στις 11.30 το πρωί, αν επισκεφθείτε το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα ακούσετε τις ωραιότερες κλασικές μουσικές του 20ού αιώνα, αν έχετε δε και τα παιδιά σας μαζί, θα μπορέσουν να έρθουν σε επαφή με τις συνθέσεις του μοντερνισμού και θα δουν ζωντανά τις δυνατότητες της τεχνολογίας στη μουσική.
Αν και η κλασική μουσική του 2οού αιώνα δεν έτυχε μεγάλης κατάκτησης κοινού και επίσης θεωρείται νεκρή τέχνη καθώς όλοι οι συνθέτες της από τον Μπαχ μέχρι τον Πουτσίνι είναι όλοι νεκροί, παρ’ όλα αυτά οι συνεχιστές του είδους ζουν ανάμεσά μας!

Το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble θα παρουσιάσει έργα σταθμούς των Ιγκορ Στραβίνσκι, Άντον Βέμπερν, Άρνολντ Σένμπεργκ, Άλμπαν Μπεργκ, Ολιβιέ Μεσιάν, Νίκου Σκαλκώτα, Ιάννη Ξενάκη, Γιώργου Απέργη, Σαλβατόρε Σκιαρίνο, Τζον Κέιτζ, Λουτσιάνο Μπέριο, Φίλιπ Γκλας, Στιβ Ράιχ, Τζέικομπ TV, Τέρυ Ράιλι.
Θα προβληθεί επίσης η ταινία animation, «Ο νόμος της βαρύτητας», του Σπύρου Ρασιδάκη.

Την παρυσίαση των έργων θα κάνει ο Αλέξανδρος Μούζας, ο οποίος έχει επιμεληθεί της εκδήλωσης.

Κυριακή 7 Απριλίου, ώρες 11:30
Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Για την ιστορία…
Ο 20ος αιώνας ήταν ένας λαβύρινθος, ένα πανδαιμόνιο ήχων, ένα μωσαϊκό που το αποκαλούμε ακόμα Μοντερνισμό. Το 1912 ο Ίγκορ Στραβίνσκι, με την «Ιεροτελεστία της Άνοιξης», εισέβαλε ανοίκεια σε μια καινούργια εποχή, με ήχους που προκάλεσαν απορία και βίαιες εκρήξεις του κοινού.

«Η Ιεροτελεστία της Ανοιξης» – Ιγκορ Φιοντόροβιτς Στραβίνσκι

Εκατοντάδες συνθέτες ακολούθησαν: Ο Άρνολντ Σένμπεργκ ανατίναξε ό,τι είχε απομείνει από το παλιό αρμονικό σύστημα της δωδεκάτονης χρωματικής κλίμακας. Ο Μπέλα Μπάρτοκ, με τα υλικά του Σένμπεργκ και του Στραβίνσκι έφτιαξε τη δική του ουγγαρέζικη φωνή, έναν πολύ προσωπικό μοντερνισμό επιστροφής στους λαϊκούς ήχους και στη φύση. Ο μαθητής του Σένμπεργκ, ο Άντον Βέμπερν έκανε το σύστημα του δασκάλου του ακόμα πιο συστηματικό.

Στο δεύτερο μισό του αιώνα, ο Τζον Κέιτζ ήταν η καινούργια άγρια φωνή που ήθελε να ανατρέψει την αισθητική και τις ιδεολογίες του παρελθόντος και έμμεσα να καταγγείλει τις καταστροφές και τις τραγωδίες που προκάλεσαν, ακυρώνοντας τις ιδέες του «σκοπού» και της «σημασίας» στην τέχνη. Ο Γιάν Σιμπέλιους, ο Μπέντζαμιν Μπρίτεν και ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ήταν ή άλλη ιερή τριάδα που εξέφρασε το άλλο ρεύμα του Μοντερνισμού, ότι η επανάσταση είναι η αφετηρία της πρωτοπορίας.

Στη μουσική, όπως και στις άλλες τέχνες, ο 20ος αιώνας υπήρξε μια έκρηξη συγκρούσεων και αντιθέσεων: φουτουρισμός και πριμιτιβισμός, υπερπρογραμματισμός και αυτοσχεδιασμός, πολυπλοκότητα και μινιμαλισμός, τέχνη που προκαλούσε το κατεστημένο και ποπ. Μια εποχή πολλών ποταμών που έφταναν σε ένα δέλτα.
Όσο για τη σύγχρονη μουσική, αυτή που άρχισε από τα τέλη του 20ου και συνεχίζεται, είναι δύσκολο να καταγραφεί κατηγοριοποιημένη. Κάθε ύφος βρίσκει μια θέση –μινιμαλισμός, μετα-μινιμαλισμός, ηλεκτρονική μουσική, laptop music, internet music, Νέα Πολυπλοκότητα, σκοτεινές συνθέσεις και μυστικιστικοί στοχασμοί από την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, εκδοχές της ροκ, της ποπ και της χιπ-χοπ, νέοι πειραματισμοί με τη λαϊκή μουσική στη Λατινική Αμερική, την Άπω Ανατολή, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Κάθε είδος συναγωνίζεται το άλλο και κανένα δεν έχει υπεροχή.

Η μουσική του 20ου αιώνα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του κλασικού ρεπερτορίου και παρόλο ότι οι προγραμματισμοί των μεγάλων αιθουσών σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιστέκονται, για να μην απομακρύνουν ένα πιο παραδοσιακό κοινό, η μοντερνιστική και σύγχρονη μουσική τρυπώνει σιγά-σιγά, όλο και πιο συχνά στις συναυλίες και τα κοντσέρτα.

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 8 € (ειδική τιμή για φοιτητές, παιδιά και νέους έως 25, και για ένα συνοδό παιδιών έως 15 ετών) – €14 (γενική είσοδος)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Περισσότερα μουσικά θέματα ΕΔΩ


Κάντε Like στη σελίδα της Ψυχαγωγίας στο Facebook

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο