Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Υπό διερεύνηση στις ΗΠΑ η ασφάλεια των φαρμάκων τύπου Botox

Υπό διερεύνηση στις ΗΠΑ η ασφάλεια των φαρμάκων τύπου Botox

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ξεκινά έρευνα για την ασφάλεια του Botox και ενός ακόμα παρόμοιου σκευάσματος έπειτα από αναφορές για σοβαρά συμπτώματα σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε κοσμητική ή άλλου είδους θεραπεία.

36

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ξεκινά έρευνα για την ασφάλεια του Botox και ενός ακόμα παρόμοιου σκευάσματος έπειτα από αναφορές για σοβαρά συμπτώματασε άτομα που είχαν υποβληθεί σεκοσμητικήή άλλου είδουςθεραπεία.

Η ανακοίνωση της FDA αφορά το Botox και το ανταγωνιστικό προϊόν Myobloc, τα οποία περιέχουν αλλαντική τοξίνη, έναν ισχυρό νευροτοξικό παράγοντα που χαλαρώνει τους μύες.

Μέχρι να ολοκληρωθεί η νέα έρευνα, η υπηρεσία καλεί τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία με Botox να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους αν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση, μυική αδυναμία ή δυσκολία στη στήριξη του κεφαλιού στην όρθια θέση,

Το Botox εφαρμόζεται συνήθως για να απαλύνει τις ρυτίδες του προσώπου, παραλύοντας προσωρινά τους αντίστοιχους μύες. Χρησιμοποιείται ωστόσο ευρέως και σε διαταραχές που περιλαμβάνουν μυικούς σπασμούς.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η τοξίνη μπορεί να διαχυθεί πέρα από το σημείο της ένεσης και να προκαλέσει παράλυση σε άλλα σημεία του σώματος -οι παρενέργειες μπορεί να είναι θανατηφόρες αν πληγούν οι αναπνευστικού μύες.

Οι αναφορές που εξετάζει η FDA περιλαμβάνουν και τουλάχιστον έναν θάνατο παιδιού με εγκεφαλική παράλυση, στο οποίο γινόταν ενέσεις για την καταπολέμηση των σπασμών στα πόδια.

Εκπρόσωπος της Allergan που παράγει το Botox δήλωσε ότι η εταιρεία θα συνεργαστεί με την FDA στην έρευνα. Τόνισε πάντως ότι οι δόσεις που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με εγκεφαλική παράλυση είναι πολύ μεγαλύτερες από τις δόσεις που εφαρμόζονται για κοσμητικούς λόγους

Σημαντικές παρενέργειες εμφανίστηκαν πάντως και σε υγιή άτομα που είχαν υποβληθεί σε αντιρυτιδική θεραοπεία με αλλαντική τοξίνη. Μια γυναίκα χρειάστηκε να νοσηλευτεί έπειτα από ενέσεις Botox ανάμεσα στα φρύδια, προς το παρόν όμως το περιστατικό δεν έχει αποδειχθεί ότι οφείλεται στο φάρμακο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο