Τα κινητά δεν προκαλούν καρκίνο, δείχνει μελέτη στην Ιαπωνία
Η χρήση κινητού δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο, δείχνει μελέτη στην Ιαπωνία, η οποία εξέτασε για πρώτη φορά την επίδραση της ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές του κεφαλιού. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληγαν και οι περισσότερες προηγούμενες μελέτες.
36
Η χρήση κινητού τηλεφώνου δεν αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στον εγκέφαλο, δείχνει μελέτη στην Ιαπωνία, η οποία εξέτασε για πρώτη φορά την επίδραση της ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές του κεφαλιού.
Αν και ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι υπάρχει σχέση των κινητών με τον καρκίνο του εγκεφάλου, οι περισσότερες μεγάλες έρευνες μέχρι σήμερα είναι καθησυχαστικές -η συχνότητα των καρκίνων στον εγκέφαλο δεν φαίνεται να έχει αυξηθεί μετά την εμφάνιση της κινητής τηλεφωνίας.
Στη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο British Journal of Cancer, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Γυναικών συνέκριναν τα ιστορικά χρήσης κινητού ανάμεσα σε 322 ασθενείς με καρκίνο στον εγκέφαλο και 683 υγιή άτομα από την περιοχή του Τόκιο.
«Εξετάσαμε την ακτινοβολία που εκπέμπουν διάφοροι τύποι κινητών τηλεφώνων και τα χωρίσαμε σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με την ένταση της ακτινοβολίας» εξηγεί στο Reuters ο Ναοχίτο Γιαμαγκούτσι, επικεφαλής της ομάδας.
«Στη συνέχεια αναλύσαμε πώς θα επηρέαζαν διάφορες περιοχές του εγκεφάλου, λαμβάνοντας υπόψη την περίπλοκη δομή του οργάνου».
«Χρησιμοποιώντας τις νέες, ακριβέστερες τεχνικές που αναπτύξαμε, δεν βρήκαμε συσχέτιση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και τον καρκίνο.
Παρόλο που οι περισσότερες μελέτες απενοχοποιούν τα κινητά, πολλές χώρες συστήνουν στους πολίτες να περιορίζουν τη διάρκεια των κλήσεων, να χρησιμοποιούν hands-free και να μην επιτρέπουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν κινητό χωρίς σοβαρό λόγο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αγρότες: Στις 15:00 η συνάντηση Μητσοτάκη – «προθύμων», θολό αν και ποιους εκπροσωπούν – Συνεδριάζει αύριο για κλιμάκωση η Πανελλαδική Επιτροπή
- Καταδίκη του βανδαλισμού στους Κίονες της Μητρόπολης από τον Δήμο Αγρινίου
- Κρήτη: Στην εντατική 19χρονος που έπεσε από τα Ενετικά Τείχη
- Τσουκαλάς: «Οι επόμενες εκλογές είναι μαραθώνιος αντοχής» λέει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
- Δίκη Novartis: Ποινές φυλάκισης 25 και 28 μηνών με αναστολή σε Δεσταμπασίδη και Μαραγγέλη
- Τσάμπι Αλόνσο: Το «τρελό» ποσό που κόστισε ο Ισπανός στη Ρεάλ και το εντυπωσιακό ποσοστό νικών του
- Η Björk έχει ένα σχέδιο για να σώσει τη Γροιλανδία από τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ολυμπιακός: Η αποστολή για τον προημιτελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442