Ο καφές πράγματι αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής
Η κατανάλωση καφέ έστω και σε μικρές ποσότητες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής και οι έγκυες γυναίκες καλό θα είναι να τον αποφεύγουν, δείχνει νέα μελέτη για το αμφιλεγόμενο θέμα. «Ασφαλής δόση είναι η μηδενική δόση» λένε αυτή τη φορά οι ερευνητές.
36
Η κατανάλωσηκαφέ έστω και σε μικρές ποσότητες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αποβολής και οι έγκυες γυναίκες καλό θα είναι να τον αποφεύγουν, δείχνει νέα μελέτη για το αμφιλεγόμενο θέμα.
Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η κατανάλωση 200mg καφεΐνης διπλασιάζει τον κίνδυνο αποβολής, συγκριτικά με έγκυες που δεν πίνουν καθόλου καφέ. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με περίπου δύο φλιτζάνια καφέ φίλτρουή με πέντε κουτάκια κεφεΐνούχου αναψυκτικού (ο ελληνικός περιέχει λιγότερη καφεΐνη, ο φραπέ περισσότερη).
Ο κίνδυνος αποβολής αυξανόταν αναλογικά με την κατανάλωση καφεΐνης, είτε αυτή προερχόταν από καφέ, είτε από τσάι, ρόφημα σοκολάτας ή συνδυασμό όλων αυτών.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο American Journal of Obstetrics and Gynecology.
Παλαιότερες έρευνες για το θέμα έδειχναν ότι η καφεΐνη αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής. Πολλοί επιστήμονες, ωστόσο, θεώρησαν τα αποτελέσματα παραπλανητικά, λόγω του γεγονότος ότι πολλές γυναίκες με φυσιολογική εγκυμοσύνη αποφεύγουν τον καφέ ούτως ή άλλως επειδή τους προκαλεί ναυτία.
Για να διαλευκάνουν την υπόθεση, οι ερευνητές του οργανισμού περίθαλψης Kaise Permanente στην Καλιφόρνια παρακολούθησαν 1.063 γυναίκες που συνέχισαν να πίνουν κατά την εγκυμοσύνη τις ίδιες ποσότητες καφέ που κατανάλωναν και πριν.
Η αύξηση του κινδύνουαποβολής ήτανσαφής. «Για μένα, ασφαλής δόση είναι μόνο η μηδενική.Αν πρέπει πραγματικά να πιείτε καφέ, προσπαθήστε να τον περιορίσετε στο ένα φλιτζάνι ή το πολύ δύο» δήλωσε στο Reuters ο Δρ Ντε-Κουν Λι, επικεφαλής της μελέτης.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η καφεΐνη μπορεί να επιβαρύνειτον ανώριμο μεταβολισμό του εμβρύου και να περιορίζει τη ροή αίματος λόγω αγγειοσυστολής στον πλακούντα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ντεμπούτο για τον Μόρις στον Ολυμπιακό: Η 12άδα με τον Κολοσσό
- Φοινικούντα: «Ο γιος μου είναι αθώος» – Τι λέει ο πατέρας του 22χρονου που συνελήφθη
- Τσουκαλάς: Η διακυβέρνηση Μητσοτάκη διαιρεί σε δύο Ελλάδες – Οι λίγοι καλοπερνούν, οι πολλοί αγκομαχούν
- Τα δεδομένα για Μανδά: «Η Γιουβέντους εξετάζει σοβαρά την απόκτησή του»
- ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: Ο κυνισμός και η αλαζονεία του δεν πείθει κανέναν πια, ούτε τους αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ
- Λέξεις της χρονιάς 2025: τι αποκαλύπτουν για τις εμμονές της ψηφιακής εποχής
- Αφαιρέθηκαν χωρίς εξήγηση φωτογραφίες από τα αρχεία Έπσταϊν – ανάμεσά τους και εικόνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ
- Κηφισιά: Εξιχνιάστηκε ληστεία με λεία 180.000 ευρώ – Δύο συλλήψεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 21.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-315x220.jpg)



![Δημόσιο Χρέος: Γιατί «κατεβάζει» την παραγωγικότητα στην Ελλάδα [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/12/debt-300x300.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442