Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μικρή μείωση στην αλιεία μπακαλιάρου αποφάσισε η ΕΕ

Μικρή μείωση στην αλιεία μπακαλιάρου αποφάσισε η ΕΕ

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι αρμόδιοι για την Αλιεία Ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να μειώσουν τις ποσοστώσεις για την αλιεία μπακαλιάρου το 2008, παρόλο που οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντιστές θεωρούν ότι η μείωση δεν είναι αρκετή.

36

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις, οι αρμόδιοι για την Αλιεία Ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν να μειώσουν τις ποσοστώσεις για την αλιεία μπακαλιάρου το 2008, παρόλο που οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντιστές θεωρούν ότι η μείωση δεν είναι αρκετή για να σωθούν οι πληθυσμοί του ψαριού.

Οι υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία τα ξημερώματα της Τετάρτης να μειωθούν οι ποσοστώσεις κατά 9 έως 18 τοις εκατό στα νερά του Βόρειου Ατλαντικού, ανακοίνωσε η πορτογαλλική προεδρία της ΕΕ και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βασισμένη στις εκτιμήσεις ειδικών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει μεγαλύτερη μείωση 25%.

«Οι υπουργοί Αλιείας απλά δεν είναι άξιοι εμπιστοσύνης και είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ανάγκη να συμμετάσχουν στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις και οι υπουργοί Περιβάλλοντος» δήλωσε η ειδική της Greenpeace η Σάσκια Ρίχαρτζ σχολιάζοντας την ανακοίνωση.

Διαμαρτυρόμενοι εν όψει της συνάντησης των υπουργών για τις ποσοστώσεις αλιείας, ακτιβιστές της Greenpeace είχαν χτίσει με τσιμεντόλιθους τις εισόδους στο κεντρικό κτίριο της ΕΕ τη Δευτέρα και εμπόδιζαν την είσοδο των αξιωματούχων.

Αν και ο μπακαλιάρος γίνεται όλο και σπανιότερος στα νερά της ΕΕ, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για πλήρη κατάρρευση των αποθεμάτων, πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι οι πληθυσμοί έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν σε ορισμένες περιοχές.

Η ειδική της WWF Κάρολ Πούα σχολίασε για την απόφαση: «Το 2008 ήταν η χρονιά κατά την οποία ο μπακαλιάρος θα είχε την ευκαιρία να ανακάμψει αλλά τέθηκε και πάλι σε κίνδυνο εξαιτίας της έλλειψης βούλησης».

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί αποφάσισαν πάντως δραστικές μειώσεις σε άλλα είδη ψαριών, όπως η ρέγγα, το τσιμπλάκι και η χωματίδα. Διατήρησε επίσης την απαγόρευση αλιείας αντζούγιας στον Βισκαϊκό Κόλπο μέχρι να υπάρξει νέα γνωμοδότηση από τους επιστήμονες.

Η νέα συμφωνία προβλέπει επίσης μείωση 10% στον αριθμό των ημερών που αλιεύεται ο μπακαλιάρος στον Ατλαντικό, αλλά όχι στη Βόρεια Θάλασσα. Σε ξεχωριστή συμφωνία με τη Νορβηγία, η ΕΕ είχε ήδη αποφασίσει αύξηση 11% στις ποσοστώσεις του μπακαλιάρου στη Βόρεια Θάλασσα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο