Το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο και για καρκίνο του πνεύμονα
Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πέντε μορφές καρκίνου (στον οισοφάγο, το παχύ έντερο, το ήπαρ και τον πνεύμονα), δείχνει μελέτη σε μισό εκατομμύριο Αμερικανούς μεσήλικες.
Η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για πέντε μορφές καρκίνου, δείχνει μεγάλη μελέτη σε Αμερικανούς μεσήλικες.
«Στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου [κατά 20 έως 60 τοις εκατό] ήταν εμφανής στον καρκίνο του οισοφάγου, του παχέος εντέρου, του ήπατος και του πνεύμονα, συγκρίνοντας άτομα με την υψηλότερη και τη χαμηλότερη, ποσοτικά, κατανάλωση κόκκινου κρέατος» γράφουν ερευνητές του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS Medicine.
Η ομάδα της Δρ Αμάντα Κρος ανέλυσε στοιχεία για 500.000 άτομα, ηλικίας 50 έως 71 ετών, που εξετάστηκαν στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης υγείας. Σε διάστημα οκτώ ετών καταγράφηκαν 53.400 περιστατικά καρκίνου, αναφέρει το Reuters.
Τα άτομα που κατατάχθηκαν στο ανώτερο 20% όσον αφορά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών διέτρεχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου στο παχύ έντερο και 16% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα. Οι διαφορές αυτές διατηρούνταν ακόμα και όταν στους υπολογισμούς λαμβανόταν υπόψη το κάπνισμα.
Το φαινόμενο, υποθέτουν οι ερευνητές, οφείλεται στο κορεσμένο λίπος, τον σίδηρο και άλλες χημικές ουσίες του κρέατος, όπως οι μεταλλαξιγόνες ετεροκυκλικές αμίνες και οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες.
Πάντως, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος δεν φαίνεται να αυξάνει το ρίσκο για λευχαιμία, μελάνωμα, λέμφωμα, καρκίνο του στομάχου ή της ουροδόχου κύστης.
Πέντε ερωτικές ιστορίες, τοποθετημένες σε διαφορετικές εποχές της Ελλάδας, συνθέτουν το κοινό σύμπαν του έργου «Η Αστερόσκονη», όπου άνθρωποι και χρονικότητες συναντιούνται γύρω από την ίδια ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.
Η Δευτέρα 9 Μαρτίου είναι αφιερωμένη στον Αντώνη Καλογιάννη, καθώς το έργο του θα «ζωντανέψει» στη σκηνή του θεάτρου Παλλάς, μέσα από τη μουσική παράσταση «Η φωνή της ψυχής μας».