Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ιταλικό τελεσίγραφο στο Μουσείο Γκετί για την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων

Ιταλικό τελεσίγραφο στο Μουσείο Γκετί για την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων

Αυστηρή προθεσμία έως το τέλος Ιουλίου έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας στο Μουσείο Γκετί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων που θεωρείται ότι βρίσκονται παράνομα σε αυτό.

30

Αυστηρή προθεσμία έως το τέλος Ιουλίου έθεσε ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας στο Μουσείο Γκετί προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την επιστροφή αρχαίων αντικειμένων που θεωρείται ότι βρίσκονται παράνομα σε αυτό.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Τρίτης, ο υπουργός Πολιτισμού Φραντσέσκο Ρουτέλι δηλώνει ότι αν οι Αμερικανοί δεν συνεργαστούν, «μία πραγματική σύρραξη θα αρχίσει, ένα κανονικό εμπάργκο με τη διακοπή συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού και επιστημών ανάμεσα στην Ιταλία και σε αυτό το μουσείο».

Το Μουσείο Γκετί αρνείται να συζητήσει το αίτημα της Ρώμης για την επιστροφή 21 αρχαιοτήτων επιπλέον των 26 έργων για τα οποία έχει γίνει συμφωνία από πέρυσι.

Η διεύθυνση του Γκετί ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε πως είχε αγοράσει παράνομα τα συγκεκριμένα αντικείμενα και αντιμετωπίζει διπλωματικά το θέμα κωλυσιεργώντας.

Oι διαπραγματεύσεις μάλιστα κράτησαν μήνες για ένα σημαντικό αρχαίο ελληνικό, χάλκινο άγαλμα που χρονολογείται περίπου από το 300 π.Χ. και παριστά έναν αθλητή, νικητή σε αγώνες.

Το Γκετί ισχυρίζεται ότι το χάλκινο άγαλμα βρέθηκε στα διεθνή ύδατα το 1964, εκτός ιταλικής δικαιοδοσίας, για αυτό η Ιταλία δεν μπορεί να εγείρει αξιώσεις. Oι Ιταλοί όμως αντικρούουν λέγοντας ότι το άγαλμα ανασύρθηκε από ψαρά κοντά στο Φάνο και αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν το εύρημα ήταν σε διεθνή ύδατα, στη συνέχεια «πάτησε» σε ιταλικό έδαφος από όπου και εξήχθη παράνομα.

Η Ιταλία εξάλλου έχει παραπέμψει σε δίκη την πρώην επιμελήτρια του Μουσείου Γκετί Μάριον Τρου και τον αρχαιοπώλη Ρόμπερτ Χεχτ στη Ρώμη, κατηγορούμενους για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος που είτε εκλάπησαν από ιδιωτικές συλλογές είτε προήλθαν από λαθρανασκαφές, οι οποίοι ωστόσο αρνούνται τις κατηγορίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο