Ιαπωνικό ρομπότ μαθαίνει τις ανθρώπινες γκριμάτσες
O Κανσέι χαμογελά όταν ακούει τη λέξη «σούσι» αλλά συνοφρυώνεται όταν ακούει τη λέξη πόλεμος. Το ανδροειδές, με πρόσωπο από σιλικόνη, μπορεί να εκφράζει τα «συναισθήματά του» με 36 διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις.
O Κανσέι χαμογελά όταν ακούει τη λέξη «σούσι» αλλά συνοφρυώνεται όταν ακούει τη λέξη «πόλεμος». Το ανδροειδές, με πρόσωπο από σιλικόνη, μπορεί να εκφράζει τα «συναισθήματά» του με 36 διαφορετικές ανθρώπινες εκφράσεις.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε μια ροή συνείδησης στα ρομπότ ώστε να μπορούν να μιμηθούν τις αντίστοιχες εκφράσεις του προσώπου» δήλωσε στο Reuters ο Γιουνίχι Τακένο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Μεΐτζι.
Κάτω από το ελαστικό πρόσωπο του Κανσέι κρύβονται 19 κινούμενα εξαρτήματα που αναπαράγουν γκριμάτσες. Οι εκφράσεις παράγονται από λογισμικό που δημιουργεί συσχετισμούς σε μια βάση δεδομένων με 500.000 λέξεις.
Το ανδροειδές μπορεί έτσι να μιμείται τις ανθρώπινες αντιδράσεις με σχετική ακρίβεια. Όταν, για παράδειγμα, ακούει τη λέξη «πρόεδρος», δημιουργεί συσχετισμούς με λέξεις όπως «Μπους», «πόλεμος» και «Ιράκ» και παίρνει μια έκφραση που, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνει φόβο και αηδία.
Σε μερικά χρόνια, προβλέπει ο Τακένο, ο Κανσέι θα μπορεί επίσης να μιλά.
Αν ανταποκρινόμαστε στα λάθη που όλοι μας κάνουμε με ηρεμία, αν τα αναλύουμε, μαθαίνουμε από αυτά και προσαρμοζόμαστε αναλόγως, μπορούμε να μετατρέψουμε τις αποτυχίες σε νίκες
Το χαμένο δραματικό ειδύλλιο «Ο μαγεμένος βοσκός», που ο Σπυρίδων Περεσιάδης έγραψε το 1909 παρουσιάζεται μέσα από τη σύγχρονη, λυρική ανάγνωση του Γιάννη Σκουρλέτη.