Αστροναύτης αποκαλύπτει κατά λάθος το όνομα του νέου σκάφους της NASA
Το όνομα του νέου σκάφους της NASA που θα μεταφέρει αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι υποτίθεται ότι θα ήταν μυστικό μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Όμως ο αστροναύτης Τζεφ Ουίλιαμς, ένοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, φαίνεται ότι δεν έλαβε το σχετικό υπόμνημα.
Το όνομα του σκάφους της NASA που θα αντικαταστήσει το διαστημικό λεωφορείο και θα μεταφέρει αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι υποτίθεται ότι θα ήταν μυστικό μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Όμως ο Αμερικανός αστροναύτης Τζεφ Ουίλιαμς, πετώντας σε ύψος 350 χλμ ως ένοικος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, φαίνεται ότι δεν έλαβε το σχετικό υπόμνημα.
Ο Ουίλιαμς αποκάλυψε κατά λάθος ότι η κάψουλας θα βαπτιστεί Orion (Ωρίωνας), από το όνομα ενός από τους λαμπρότερους και πλέον αναγνωρίσιμους αστερισμούς.
«Εδώ και αρκετά χρόνια το ονομάζαμε εξερευνητικό όχημα προσωπικού, όμως από σήμερα έχει ένα όνομα -Orion» δήλωσε ο Ουίλιαμς, ενώ ηχογραφούσε ένα μήνυμα το οποίο μεταδόθηκε από λάθος σε ραδιοφωνική εκπομπή από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)
Λίγες ώρες μετά τη διαρροή, η NASA αναγκάστηκε να προβεί στην επίσημη ανακοίνωση του ονόματος. Η υπηρεσία σχεδίαζε αρχικά να αποκαλύψει το νέο όνομα στις 31 Αυγούστου, όταν ανακοινώσει και ποιος εργολάβος θα αναλάβει την κατασκευή του σκάφους. Για το σχετικό συμβόλαιο ανταγωνίζονται η Lockheed Martin και μια κοινοπραξία που συνέστησαν η Boeing και η Northrop Grumman.
Το εξαθέσιο Orion, μια κωνική κάψουλα με διάμετρο πέντε μέτρων, θα πραγματοποιήσει την παρθενική του πτήση με προορισμό τον ISS το αργότερο το 2014, τέσσερα χρόνια μετά την οριστική απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων.
Το αργότερο το 2020, το Orion θα πραγματοποιήσει την πρώτη αποστολή του στη Σελήνη με τετραμελές πλήρωμα, ενώ αργότερα θα χρησιμοποιηθεί και για την ιστορική πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.
Τον περασμένο Ιούνιο, η NASA ανακοίνωσε ότι ο πύραυλος με τον οποίο θα εκτοξεύεται το σκάφος θα ονομάζεται Ares I, ενώ ένας πυραυλοφορέας για την ξεχωριστή μεταφορά μεγάλων φορτίων που απαιτούνται για σύνθετες επανδρωμένες αποστολές θα ονομάζεται Ares V.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.