Συνθετικό κρέας προσπαθούν να καλλιεργήσουν Αμερικανοί ερευνητές
Νέες τεχνολογίες καλλιέργειας ιστών ίσως επιτρέψουν σύντομα την παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο, μια πρακτική που θα αύξανε τη διατροφική αξία του και θα περιόριζε τη μόλυνση από τις κτηνοτροφικές μονάδες, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
36
Νέες τεχνολογίες καλλιέργειας ιστών ίσως επιτρέψουν σύντομα την παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο, μια πρακτική που θα αύξανε τη διατροφική αξία του και θα περιόριζε τη μόλυνση από τις κτηνοτροφικές μονάδες, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.
Ο Τζέισον Μάτενι, υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, περιγράφει στην επιθεώρηση Tissue Engineering δύο υποψήφιες μεθόδους για την καλλιέργεια συνθετικού ζωικού μυικού ιστού.
Στην πρώτη τεχνική, μυικά κύτταρα απομονώνονται από βοοειδή, χοίρους, πουλερικά ή ψάρια και αφήνονται να πολλαπλασιαστούν πάνω σε λεπτές μεμβράνες.
Όταν τα κύτταρα επεκταθούν σε όλη την επιφάνεια της μεμβράνης, το φύλλο μυικού ιστού μπορεί να απομακρυνθεί και να τοποθετηθεί πάνω σε άλλα ίδια φύλλα, ώστε να δημιουργηθεί ένα παχύτερο στρώμα που θυμίζει το φυσικό κρέας.
Η άλλη μέθοδος αφορά την καλλιέργεια μυικών κυττάρων σε τρισδιάστατες πορώδεις χάντρες οι οποίες διαστέλλονται με μικρές μεταβολές της θερμοκρασίας. Το υλικό που προκύπτει θυμίζει κιμά και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή μπιφτεκιών και άλλων προϊόντων επεξεργασμένου κρέατος.
Αν και η NASA ήδη πειραματίζεται με την καλλιέργεια ιστού ψαριών, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει προτείνει την παραγωγή συνθετικού κρέατος σε εμπορική κλίμακα, σχολιάζει το Reuters.
«Θα υπήρχαν πολλά οφέλη από το καλλιεργημένο κρέας» υποστηρίζει ο Μάτενι. «Κατ αρχάς, θα μπορούσαμε να ελέγξουμε τα επίπεδα των θρεπτικών συστατικών».
Ο ιστός θα μπορούσε να «σχεδιαστεί» ώστε να περιέχει πολύ λίγαλίγο λίπος και περισσότερα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
Επίσης, η καλλιέργεια του κρέατος θα περιόριζε δραστικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μαζικής κτηνοτροφίας. Τα κτηνοτροφεία καταλαμβάνουν μεγάλες εκτάσεις γης και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες νερού.
Και η κατανάλωση κρέατος θα συνεχίζει να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η ζήτηση κρέατος στην Κίνα διπλασιάζεται κάθε δέκα χρόνια» επισημαίνει ο Μάτενι. «Η κατανάλωση πουλερικών στην Ινδία διπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια» συνεχίζει.
Σε ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύεται στο Physics World, ο Βρετανός φυσικός Αλαν Κάλβερτ εκτιμά ότι τα ζώα που εκτρέφονται για ανθρώπινη κατανάλωση ευθύνονται για το 21% του διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται συνολικά από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
Συγκριτικά, το Πρωτόκολλο του Κιότο, η διεθνής συμφωνία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, απαιτεί μείωση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατά 5,2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μαρόκο: Σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης κακοκαιρίας
- Betsson Talks: Όταν οι Παίκτες Μιλούν Αληθινά
- Κικίλιας: Επενδύσεις στην ελληνική ναυτιλία με στόχο την ανάπτυξη και την ασφάλεια
- Καλύτερη επίθεση στο Conference League η ΑΕΚ
- Ταϊβάν: Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από άνδρα που κρατούσε μαχαίρι – Ο δράστης σκοτώθηκε σε αστυνομική καταδίωξη
- Κρήτη: 785 μετανάστες μέσα σε ένα 24ωρο – Στο Ρέθυμνο οι 545 της Αγίας Γαλήνης
- New Year’s Resolution: Με το νέο multistyler της Dyson λέμε #nomorebadhairdays για το 2026
- Πώς να κρατήσεις το σπίτι σου ζεστό τον χειμώνα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-128x85.jpg)

















































![Πούτιν: «Η Ρωσία θα απαντήσει» στην επίθεση στο τάνκερ – Νοτιοδυτικά της Κρήτης έγινε το πλήγμα [Χάρτης]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-19T094316Z_1939216225_RC2LJIAD5XVQ_RTRMADP_5_RUSSIA-PUTIN-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442